Politika

PREDSJEDNIK HDSSB-A BRANIMIR GLAVAŠ

''Milorad Pupovac je pretjerao, mora se ispričati!''

Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-e kojoj je na čelu HDZ-ov Josip Đakić, od predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca zatražila je javnu ispriku hrvatskim građanima zbog njegovih "sramotnih izjava", a u suprotnom od premijera Andreja Plenkovića traže da raskine koaliciju sa SDSS-om.

Branimir Glavaš   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

Hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata Republike Hrvatske (HVIDR-a) u priopćenju ističu kako najoštrije osuđuju Pupovčeve izjave iz intervjua za portal Radiosarajevo.ba da "Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo".

Pupovčeve izjave kojima je povukao poveznicu između sadašnje Hrvatske i režima NDH iz HVIDR-e smatraju sramotnima i neprimjerenima.

Pupovac je, kažu, zadnjim istupima "prešao svaku mjeru svojim neargumentiranim lažima i uvredama protiv hrvatske države koja je utemeljena u Domovinskom ratu na krvlju našeg naroda u obrani protiv velikosrpske agresije, današnje ponosne članice Europske unije".

Stoga traže reakciju nadležnih institucija radi utvrđivanja elemenata Pupovčeve kaznene odgovornosti, posebice radi počinjenja kaznenog djela povrede ugleda RH.

"Od Milorada Pupovca zahtijevamo žurnu javnu ispriku svim građanima RH, a ukoliko imenovani to ne učini, ovim putem tražimo od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića donošenje odluke o raskidu koalicije sa strankom SDSS, budući da ista nije smijenila, niti se ogradila od sramotnih protuzakonitih i protuustavnih izjava gore imenovanog predsjednika Pupovca", zaključuju u HVIDR-i.

GLAVAŠ: PUPOVAC JE PRETJERAO, MORA SE ISPRIČATI

Cijelu je situaciju komentirao i predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš koji smatra kako je Đakić kao predsjednik HVIDR-e iznio stav HVIDR-inog tijela.

"Ne mislim da je to gospodin Đakić napravio samostalno, već da je to stav cjelokupne HVIDR-e", rekao je Glavaš te dodao kako se u ime HDSSB-a dobrim dijelom i slaže sa tim priopćenjem.

"Smatram da je gospodin Milorad Pupovac u posljednje vrijeme uistinu pretjerao sa svojim izjavama i sa svojim stavovima koji ne doprinose stabilizaciji odnosa na području Republike Hrvatske između Hrvatske većine i Srpske nacionalne manjine. Smatram da se gospodin Pupovac mora ispričati za tu svoju izjavu gdje je stavio znak jednakosti između HNH i demokratske Republike Hrvatske", rekao je Glavaš.

Posebno je, smatra Glavaš, zabrinjavajuće što je gospodin Pupovac rekao da bi Republika Hrvatska mogla doživjeti sudbinu NDH.

Također, dodao je i kako je, ne dođe li do isprike, na premijeru Plenkoviću da ocijeni da li je korak isključivanja  zastupnika SDSS-a iz saborske većine nužan.