Crna kronika

''OSIJEK KOTEKS'' OŠTEĆEN ZA VIŠE OD 15 MILIJUNA KUNA?

30. rujna sjednica na kojoj će se odlučiti o istražnom zatvoru protiv Drage Tadića

Sjednica na kojoj će se odlučiti o određivanju istražnog zatvora protiv Drage Tadića, bivšeg predsjenika uprave ''Osijek Koteksa'', a po prijedlogu zamjenika Županijskog državnog odvjetnika u Osijeku u kaznenom predmetu protiv Drage Tadića, održat će se 30. rujna ove godine, u 9 sati.

Osječki Županijski sud   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / F.R.

Osječki Županijski sud, podsjetimo, u ožujku je ove godine potvrdio optužnicu protiv Drage Tadića te predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke, austrijskog državljanina Dietmara Aluta-Oltyana.

Njih tužiteljstvo tereti da su zlouporabama ovu osječku tvrtku oštetili za više od 15 milijuna kuna.

U optužnici stoji da su okrivljenici kazneno djelo počinili 24. rujna 2009. u Osijeku i Zagrebu, u nakani pribavljanja znatne protuzakonite imovinske koristi tvrtki "Busišta dva" iz Zadra, u kojoj su imali poslovne udjele.

Tadić je, tvrdi tužiteljstvo, u ime i za račun "Osijek Koteksa", uz suglasnost drugookrivljenog Dietmara Aluta-Oltyana zaključio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji sa zadarskom tvrtkom "Busišta dva", kojim se "Osijek Koteks" zadarskoj tvrtki obvezao plaćati fiksni iznos 900 tisuća eura godišnje, na ime troškova zakupa nekretnine drobiličnog postrojenja i naknade za plaćanje koncesije, iako su bili svjesni da je tržišna vrijednost znatno manja.

Tereti ih se da je, umjesto tržišne vrijednosti zakupa nekretnine, drobiličnog postrojenja i naknade za plaćanje koncesije u iznosu od ukupno 5,87 milijuna kuna, ugovorenim zaduženjima zadarskoj tvrtki plaćeno 21,6 milijuna kuna i tako joj, na štetu tvrtke "Osijek Koteks", pribavljena nepripadna imovinska korist od 15.7 milijuna kuna.

Drago Tadić, podsjetimo, od 2018. godine nalazi se u Bosni i Hercegovini.

Sjednica vijeća održat će se i ako državni odvjetnik i odvjetnik Drage Tadića ne dođu na nju.