Virovitičko-podravska

PREDSJEDNICA I PREMIJER U POSJETU

Svečanom sjednicom obilježen Dan Virovitičko-podravske županije

Svečanom sjednicom Skupštine Virovitičko-podravske županije kojoj su nazočili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković s ministrima u Vladi te svi slavonski župani, u utorak je proslavljen Dan Virovitičko-podravske županije.

Virovitica   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: HINA

 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je upozorila na nužnost brzog rješavanja problema vezanih za demografiju, najizraženiji u onim županijama koje su izravno bile pogođene ratom.

„Paradoks je našeg dosadašnjeg poratnog razvoja je da su ta područja najviše razvojno ugrožena. Pred tim ne možemo i na smijemo zatvarati oči. Zato je od najveće važnosti tim županijama omogućiti pojačanu državnu skrb“, rekla je Grabar Kitarović.

Demografski oporavak, dodala je, ostaje najvećom zadaćom hrvatske vlasti.
„Novi kilometri prometne i komunalne infrastrukture uvijek su dobra stvar, ali usporedo s time treba raditi na otvaranju radnih mjesta, povećanju plaća i donošenju učinkovitih demografskih mjera u prilog obitelji, majčinstva, djece i mladih“, rekla je predsjednica Republike.
Naglasila je i kako cijele obitelji iz Hrvatske ne odlaze samo zbog posla i većih plaća nego i zbog klime u društvu te nezadovoljstva politikom na svim razinama upravljanja.
„Mi političari smo prije svega dužni učiniti sve kako bismo svim hrvatskim krajevima omogućili razvoj koji će naše mlade vezati uz njihov zavičaj i domovinu. Na tome ću čvrsto ustrajati, a to očekujem i od svih drugih nositelja vlasti od jedinica lokalne samouprave do Sabora, Vlade i mene osobno“, poručila je.
Dodao je kako je načelo funkcionalne decentralizacije po kojoj se odluke donose najbliže građanima osnažuje hrvatske županije u teritorijalnom ustroju.
„To će se najbolje vidjeti kad se na kraju ove godine dovrši spajanje državne uprave sa županijama u smislu njihovih kompetencija i svega onoga što mora biti objedinjeno za bolju i kvalitetniju“, rekao je Plenković.
Virovitičko-podravska županija spominje se u pisanim dokumentima još u 13. stoljeću i u uglavnom neprekinutom kontinuitetu postojala je sve do dvadesetih godina prošlog stoljeća, mijenjajući samo često teritorijalni opseg, ustrojstvo i sjedište.
Dan Virovitičko-podravske županije slavi se od 1996. godine u spomen na Obnoviteljsku skupštinu tadašnje Virovitičke županije održane 1848. godine u Virovitici na kojoj je bio nazočan i ban Josip Jelačić. Na toj  je sjednici izvršena restauracija hrvatskog činovništva, a Županijska skupština Virovitičke županije stala je pod hrvatski stijeg.

Plenković: Novi model suradnje između jedinica lokalne samouprave i Vlade

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na novi model suradnje između jedinica lokalne samouprave i Vlade.

„Redoviti dijalog, šestomjesečni  susreti diljem Hrvatske omogućili su županima i predstavnicima udruga gradova i općina da budu u tijeku s najbitnijim  zakonskim prijedlozima koji se odnose na svakodnevni život građana. Ta vrsta dijaloga razvila je refleks zajedničkih prioriteta važnih tema za pojedine dijelove Hrvatske, komunikaciju s članovima Vlade koja je omogućila da se mnogi projekti uspješno realiziraju“ rekao je premijer Plenković.