Društvo

TRAŽE POVEĆANJE OD 6,11 POSTO

Učitelji i nastavnici prosvjeduju na ulicama, primit će ih premijer

Prosvjed nastavnika u osnovnim i srednjim školama u organizaciji dva ključna školska sindikata održat će se na Markovom trgu. Njih oko 1500 stiglo je autobusima iz cijele Hrvatske. Traže povećanje plaće od 6,11 posto. U svojim zahtjevima imaju podršku resorne ministrice, a na sastanak će ih danas primiti premijer.

Prosvjed nastavnika u osnovnim i srednjim školama   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

 Prosvjednici su u Zagreb doputovali iz raznih dijelova Hrvatske. U 10 sati počeli se okupljati kod HNK-a, a u 11 sati krenuli su Massarykovom i Gundulićevom ulicom prema Markovom trgu. Predvode ih dva ključna sindikata u školstvu - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uoči sjednice Vlade ponovila je kako njihove zahtjeve smatra u potpunosti opravdanima.

"Ja sam svoj stav jasno komunicirala. Sad svoju ulogu vidim, na neki način, kao ulogu medijatora u smislu priznavanja, s jedne strane argumenta, s druge strane moramo jasno vidjeti da je ulaganje u obrazovanje stvarno to, investicija i ulaganje."

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović podsjetio je da je prošle godine sklopljen granski kolektivni ugovor.

"Što se tiče ovog zahtjeva, nije vezan za kolektivno pregovaranje i ugovore i o kojem se može razgovarati nakon današnjeg sastanka, odnosno prosvjeda."
Hoće li u proračunu pronaći sredstva da udovolji zahtjevima prosvjetara odgovorio je ministar financija Zdravko Marić.

"Za ovu godinu predviđen je rast osnovice od tri posto početkom godine i sad već spomenutih dva posto. U ovom trenutku u proračunu, i to smo znali kad smo radili proračun i kad smo ga na neki način krenuli izvršavati, da ćemo u tijeku godine tražiti uštede na nekim drugim stavkama rashoda kako bi osigurali ta sredstva."

Dodajmo još da bi premijer Andrej Plenković prosvjednike trebao primiti u zgradi Vlade u 12.30 sati.