Osječko-baranjska

BAROKNI BISER U LOŠEM STANJU

Horor tavan u Tvrđi – golubovi, štakori, izmet, kosti i opasnost od zaraze i požara

Osječka Tvrđa često se naziva jednim od najvećih bogatstava Grada na Dravi, no barokni biser itekako je većinom u vrlo lošem stanju. Najbolje to znaju Osječani koji u Tvrđi žive, a koji muku muče s brojnim problemima. Tako je i sa stanarima Kuhačeve broj 2, zgrade u vlasništvu MORH-a gdje 15-ak obitelji žive ispod tavana iz noćne more.

Horor tavan u Tvrđi – golubovi, štakori, izmet, kosti i opasnost od zaraze i požara   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

U nekoj drugoj državi ovakva barokna zgrada koja je dio povijesne gradske cjeline vjerojatno ne bi bila u ovakvom stanju, već bi se stanovi u njoj prodavali za milijunske iznose. No, ne i u Osijeku. Ova zgrada u Kuhačevoj 2 na ulazu u Osječku Tvrđu u vlasništvu MORH-a unatoč svojoj povijesnoj važnosti u potpuno je derutnom stanju. No, za stanare puno je veći problem tavanski prostor. Naime, kako tvrde, osječka tvrtka Orlikon koja upravlja zgradom u ime MORH-a prije tri godine zapečatila je ulaz u taj prostor, koji je stanište stotina golubova. U međuvremenu tavanu nisu mogli pristupiti kako stanari, tako ni djelatnici tvrtke Dimnjak zbog čega su stanarima počeli slati upozorenja.

"Dimnjak je došao, ne može ući, nema pristupa na tavan i tužba za tužbom, zvali smo MORH, zvali smo grad Osijek, nitko ništa, odbijenice, jednostavno nismo znali kome se obratiti. I Dimnjak je zvao nas i rekao je da se to mora očistiti, da mi nemamo s time apsolutno ništa kao zgrada općenito, da to ima samo predstojnik zgrade, da on to mora očistiti", kaže stanarka Kuhačeve 2, Ksenija Kovač.

Stanari kažu kako su jučer, i to tek nakon hitne intervencije tvrtke Dimnjak iz koje su upozorili kako bi zbog stanja na tavanu cijela zgrada mogla izgorjeti konačno otvorena zapečaćena vrata. Zbog prizora koji ih je zatekao stanari su ostali šokirani. Godine nagomilanog golubljeg, ali i otpada od drugih štetočina – perja, izmeta, kostiju i ostalog smeća, nesnosan smrad, ali i velika opasnost za zdravlje i sigurnost od požara. Stanari tvrde kako su iz tvrtke Orlikon poslali tek jednog djelatnika koji je trebao očistiti tavanski prostor, no kako je to jednostavno nemoguć zadatak bez posebne zaštitne opreme, a pogotovo za jednu osobu.

"Poslao je svoje ljude, tog dečkića jadnog. Takvo je stanje kakvo je, mi više ne možemo, to je živa zaraza, šta da vam kažem, preko ljeta žohari, da vam ne pričam, to je invazija, invazija. Žao mi je što vas nisam zvala da vidite to. Štakori, pacovi izlaze van, to su evo tu mišolovke, bojiš se jednostavno da ti uđe u stan", kaže Ksenija.

Nesretni stanovnici Kuhačeve 2 kažu i kako deratizacijske službe također ne mogu riješiti problem štetočina jer ne mogu pristupiti tavanu. Uz sve to, stanari muku muče i s lastavicama, koje u hodnike ulaze kroz nesanirane rupe u pročelju i krovu, ali i napuštene stanove o kojima nitko ne vodi brigu.

"Ovdje samo u ovom gornjem hodniku ima nekih 13-14 gnijezda, dolje ima još negdje desetak, znači to je invazija. Vidite po prozorima, po fasadi dosta izmeta, lete ujutro, one prave veliku buku, galamu. Isto tako, kao i golubovi one su ptice i svojevrstan izvor zaraze", priča stanar Marinko Guljaš.

Stanari kažu kako su kontaktirali MORH, Grad Osijek i tvrtku Orlikon, no kako nisu naišli na razumijevanje, već samo prebacivanje odgovornosti. U međuvremenu, tavanskom prostoru ne može se pristupiti, nagomilani otpad još uvijek predstavlja opasnost, a deratizacijske službe i dimnjačari i dalje ne mogu odraditi svoj posao.

"Sada je pitanje, ako mi plaćamo pričuvu, kome idu ti novci, na koju stranu se to raspoređuje, i zašto se naš problem ni jedan ne može riješiti?", pita se stanarka Katarina Gages.

U osječkoj gradskoj upravi često se hvale velikim projektom obnove osječke Tvrđe. No dok god se ne riješe brojni problemi kao što je ovaj u Kuhačevoj broj 2, doslovno stotinjak metara od zgrade u kojoj je gradska uprava smještena, ispraznima zvuče bilo kakve izjave o revitalizaciji osječke barokne jezgre i iskorištavanju njenih potencijala.