Politika

APETITI RASTU

Marić: ‘Nismo dovoljno bogati da sva rješenja pronađemo u financijama‘

Ministar zdravstva Milan Kujundžić na užem kabinetu predstavio je rezultate pregovora sa zdravstvenim sindikatima, odnosno prijedlog da im plaće u prosjeku porastu za 7 posto, iako zdravstvenjaci i nisu najsretniji tom ponudom. Zeleno svjetlo je stiglo, čekaju se završni razgovori pa parafiranje kolektivnog ugovora.

Zdravko Marić   FOTO:Zeljko Puhovski / CROPIX
Piše: Media Servis

Kujundžić jučer je napokon konkretizirao ponudu zdravstvenjacima, a danas o tome izvijestio i kolege na sjednici užeg kabineta Vlade.

"Nema uravnilovke. To nije 7 posto, nego su to postoci po odgovornosti i složenosti posla, i riziku izloženosti infekcijama i zračenju. netko će dobiti 2, a netko teorijski 11 posto. U prosjeku je to 7 posto. Ako ih hoćemo zadržati, mi kao nacija moramo tražiti način kako ih zadržati. To nije problem nekog ministra ili Vlade, nego nacije".

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović se nada da će se dogovor sa zdravstvenim sindikatima postići na ‘granicama o kojima se ranije razgovaralo‘, a to je:

"Pa ono što je najizglednija mogućnost je tih 7 posto odnosno 3 plus 4 posto o kojima se razgovaralo ranije. Možemo reći da su postoci podijeljeniji, nije samo sedam posto svima linearno, nego po određenim dodacima, ali sad ćemo održati sastanak na kojem ćemo se dogovorit u kojem smjeru idemo".

Ministar financija Zdravko Marić je istaknuo da sada slijede završni razgovori. A kada će se parafirati kolektivni ugovor?

 "To ćemo vidjeti hoće li biti do kraja ovog tjedna ili idući tjedan. Ne mogu vam ja to odgovoriti, mislim da ne zna ni Kujundžić koji je ispred Vlade na čelu tog pregovaračkog odbora. Ovisno o njihovim razgovorima, ali možemo reći vrlo skoro".

Iako je takav rast plaća i ranije parafiran, zdravstvenjaci nisu zadovoljni jer su im porasli apetiti i u tijeku pregovora su zatražili povećanje od 10 do 20 posto. A u strahu su i napominju da su već jednom izigrani. Nisu samo oni tražili povišice. Tu su i prosvjetari s kojima je sastanak oko njihova zahtjeva za povećanjem od oko 6 posto idući tjedan.

 "Ne zanemarujemo učitelje samo zato jer je njihov kolektivni ugovor na snazi još tri godine. Opet ću ponoviti, prije 10 dana su svima osnovice plaća povećane za 2 posto i mi smo spremni za dijalog za iduću godinu."

Zahtjevi za povišicama sa svih strana su očekivani s obzirom na ovo vrijeme, smatra Marić. Očekivano je, dodaje, i da se ministri bore za svoje resore, ali treba uzeti u obzir i mogućnosti državnog proračuna. I za kraj je zaključio:

"Nismo mi dovoljno bogati da bi smo sva naša rješenja pronašli samo u financijama. Ali u svakom slučaju financije moraju biti u onakvom stanju da mogu odgovoriti svim izazovima".