Osječko-baranjska

PRED NAMA BOGAT I SADRŽAJAN VIKEND

Za vikend Ribarski dani, Belišćanska zlatna jesen, bitka za utvrdu Kolođvar

Pred nama je još jedan izuzetno bogat i sadržajan vikend manifestacijskim događanjima diljem Slavonije i Baranje. U Kopačevu sve je spremno za 21. Ribarske dane, za koje organizatori tvrde da je najposjećenija manifestacija u Baranji. U Belišću ovoga vikenda je Belišćanska zlatna jesen s mnoštvom kulturno-gastronomskih događanja, a ukoliko vas zanima povijest i avantura onda bi se punim pogotkom mogao pokazati odlazak na utvrdu Kolođvar kod Antunovca, gdje ove subote stižu vitezovi.

Još jedno izdanje Ribarskih dana u Kopačevu bliži se svome početku.

U subotu i nedjelju kroz ovo ribarsko mjesto opet će proći na tisuće ljudi željnih etnoambijenta i mirisa i okusa ribe. Mještani Kopačeva te dane doživljavaju kao priliku za promociju tradicije i seoskog turizma. Cijelo selo tada zamiriše na fiš-paprikaš, šarana u rašljama i ostale specijalitete od ribe, a na štandovima se nude proizvodi poput domaće mljevene paprike, ajvara, meda ili kolača, kažu u Turističkoj zajednici Općine Bilje, koja je i glavni pokrovitelj ove manifestacije.

U subotu u 10 sati počinje Sajam domaćih proizvoda, a u 14 je svečano otvorenje, nakon kojeg slijedi nastup KUD-ova. U 21 sat nastupa Miroslav Škoro, a u 23 je Garden koncert. U nedjelju od 10 nastavlja se sajam, u 11 je fišijada, a od 12 kreće zabavni program, koji će završiti večernjim koncertom grupe Republic iz Mađarske.

Mnoštvo zanimljivih zbivanja donosi i program ovogodišnje Belišćanske zlatne jeseni. Manifestacija počinje u petak popularnom Pekmezijadom od 17:30, a od 19 na programu je međunarodna smotra folklora «Glazbeni mostovi kultura.

U subotu u 10 otvara se likovna kolonija, a središnji je događaj dana Državno natjecanje u kuhanju čobanca, koje počinje u 17 sati. Manifestacija Belišćanska zlatna jesen završava u nedjelju mimohodom kulturno-umjetničkih društava od 17 sati i smotrom folklora od 18, na kojoj će nastupiti 15 KUD-ova iz zemlje i inozemstva.

A ukoliko vas zanima nešto potpuno drugačije, onda bi se punim pogotkom mogao pokazati odlazak na subotnju bitku vitezova za utvrdu Kolođvar između Ivanovca i Čepina. Sve se odvija na povijesnom lokalitetu i kulturnom dobru, ostacima utvrde Kolođvar, čije zidine postoje još od 13 stoljeća.

Program počinje u 16 sati viteškim turnirima i igrama. Predviđene su i škole mačevanja i streličarstva, ali i dolazak srednjovjekovnih zabavljača.

U 20 sati je glavna noćna bitka vitezova, a nakon nje i zabavni večernji program.