Osječko-baranjska

NEZADOVOLJNI STANJEM U ZDRAVSTVU

Prosvjedovali i zdravstveni djelatnici u osječkom KBC-u

Medicinske sestre i tehničari KBC-a Osijek priključili su se prosvjedima i simbolično pet do dvanaest izrazili nezadovoljstvo stanjem u zdravstvu. Upozoravaju na loše uvjete rada, male plaće, neplaćene prekovremene, nedostatak radnika. Zahtjevaju da od 1. rujna ide povećanje od sedam posto i očekuju od Vlade da to prihvati.

Piše: Republika.eu / STV

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i u Osijeku su jasno istaknuli svoje zahtjeve. Ističu kako je minimum od kojeg ne odustaju 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost, te zahtjevaju da se s primjenom izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora kreće od 1. rujna ove godine. Očekuju od Vlade da to ozbiljno shvati jer su, kažu, značajno popustili u odnosu na početne zahtjeve.

"Danas na užem kabinetu Vlade je bilo rasprave o tome. Ministar Kujundžić je izašao nakon toga van dao je jednu izjavu koja zbunjuje naše članove, a to je da će netko dobiti 2%, a netko 9%. Neće, mi smo dogovorili 3+4. 3% linearno povećanje na uvjete rada u članku 55 i 4% na odgovornost za život i zdravlje ljudi za sve zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja", rekao je predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak.

Iz dvorišta osječke bolnice odaslana je poruka kako su u Hrvatskoj zdravstveni djelatnici godinama zapostavljeni i zanemarivani. Medicinske sestare podsjetile su kako je njihov rad težak, zahtjevan i odgovoran.

"Naši zahtjevi su da se osiguraju adekvatni uvjeti rada, zaštita na radu, da nas se zaštiti od sve češćih agresivnih nastupa pacijenata i da nam se povise plaće da bi se one uskladile sa plaćama u priovredi barem djelomično i da bi zadovoljili i platili onaj rad koji mi poštenim radom zaradimo", rekla je sindikalna povjerenica strukovnog sindikata med. sestara i tehničara Jadranka Josipović.

"Strašno je teško kada svake 4 godine pregovarate s Vladom i uvijek molite nešto što mislimo da nam pripada s obzirom na rad i trud kojeg ulažimo cijelo vrijeme. Samo tražimo da nam se adekvatno odredi naknada za rad", kaže povjerenica SSZSSH za KBC Osijek Renata Crnjac.

Prosvjedi "Pet do 12" nastavljaju se čitav ovaj tjedan, a Vlada će o zajtjevu sindikata odlučivati u četvrtak.