Osječko-baranjska

ODRŽANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Na mjestu bivšeg OLT-a u budućnosti stanovi, tvrtke, a spominje se i olimpijski bazen

Nekretnine i zemljište nekadašnjeg osječkog giganta OLT-a prijeći će u ruke Županije. Na današnjoj sjednici vijećnici su podržali odricanje županijskih potraživanja prema državi, čime je učinjen posljednji korak prije no što država prepiše vlasništvo na područnu vlast.

Ilustracija   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

5,9 hektara površine u vlasništvu države na kojoj se nalaze i nekretnine bivšeg OLT-a, uskoro bi na Vladinoj sjednici, trebale prijeći u ruke županije. Skupština je izglasala odluku o odricanju potraživanja prema državi, koja iznose 0 kuna, što je bio posljednji državni uvjet prije darivanja nekretnina i zemljišta. Županija planira revitalizirati taj prostor europskim fondovima i brown field investicijama.

"Od sportskog sadržaja, gospodarsko poduzetničkog pa do stambenog. Radimo nešto što će u svakom slučaju promijeniti vizure grada Osijeka i Osječko-baranjske županije", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Plan je izgraditi stanove, spominje se i olimpijski bazen. No puno će posla to biti, obzirom na sadašnje stanje nekadašnjeg industrijskog giganta, čiji je dio poslova preuzela osječka tvrtka Future Machines. 

Dio županijske sjednice bio je posvećen i izmjeni županijskog prostornog plana. Rješenje je to problema starog nekoliko mjeseci kada je zaiskrilo između arhitekata i županije oko provođenja natječaja za odabir glavnog rješenja za izgradnju Gospodarskog centra i novog KBC-a. U generalni urbanistički plan Grada Osijeka ugrađena je odredba iz Pravilnika Hrvatske komore arhitekata kojom se uvjetuje da se posao izrade glavnog projekta mora ugovoriti s onim tko je dobio prvu nagradu struke za idejno riješenje ukoliko je zgrada veća od pet tisuća četvornih metara i od javne je i društvene namjene. To je protivno onome što traži Europska unija kod javne nabave, tvrdili su tada u Županiji, a izmjenom prostornog plana zaobići će te odredbe.

"Propisat ćemo odredbe za provođenje da budu jasne, transparentne, i da se ne mijenjaju tijekom naše investicije. Znači, onda ćemo za tumačenje tih odredbi biti zaduženi mi, odnosni vi koji ste ih donijeli", kaže Ranko Radunović iz UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Čine to jer su, kaže, u nekoliko navrata dobili različita tumačenja za iste odredbe plana. No, Grad Osijek, kažu neće biti isključen, već će nove odredbe biti donesene uz mišljenja i zahtjeve gradskih upravnih odjela.