Društvo

''67 JE PREVIŠE''

Sindikati: ‘Želimo ljude koji će slušati građane, a oni su poručili - Želimo referendum‘

Čelnici sindikalnih središnjica okupljeni u referendumsku inicijativu "67 je previše" pozvali su ispred Hrvatskog sabora predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića da što prije raspišu referendum, za koji se, kažu, prikupilo i više nego dovoljno potpisa.

Press konferencija sindikata o referendumu 67 je previše   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Sindikalisti zahtijevaju od predsjednika Sabora da dopuni dnevni red sa točkom raspisivanja referenduma temeljem inicijative "67 je previše". S obzirom na to da je od donošenja prikupljenih potpisa u Sabor prošlo 3 mjeseca, smatraju da više nema vremena za čekanje. Osim informacije od Ministarstva uprave kako je prikupljeno dovoljno potpisa, nikakve druge, formalne informacije nismo dobili od Sabora i Vlade, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i dodaje ako referenduma ne bude, onda moraju biti svjesni...

"Da su hrvatski zastupnici u ovu zgradu došli voljom građana, ako isto tako oni volju građana ne žele poštivati, naša je dužnost da građane pozovemo na ulice i da onda kažu što misle o takvoj Vladi i takvom Hrvatskom saboru", smatra Novosel.
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da se referendum stigne raspisati za listopad.
"750 tisuća građana je više nego dovoljno jamstvo da potpisa ima ne samo dovoljno nego i potrebno za referendum. Građani očekuju, traže referendum i imaju ga pravo dobiti. Vlast koja to ne zna prepoznati, nije zaslužila to više raditi prema građanima. Mi želimo ljude koji će slušati poruke svojih građana, a građani su poručili - želimo referendum", poručuje Sever.
Održavanje referenduma je znak demokratske političke kulture, naglašava predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić i Plenkoviću poručuje:
"Da taj igrokaz, u kojem će Plenković pitat samog sebe preko svojih prijatelja na Ustavnom sudu, znamo mi, i ne samo ovih 750 tisuća ljudi, nego puno više. Sve je jasno i transparentno, gospodine Plenkoviću donesite odluku na tragu onoga što je imperativ za demokratski život ove zemlje", naglašava Ribić.
Sindikati očekuju do kraja mjeseca termin održavanja referenduma. Istovremeno, održavat ćemo daljnji pritisak na Ustavni sud da donese odluku, dodaje Novosel.
"Danas zakon postoji, danas Vlada nešto mora predložiti Saboru, Sabor mora donijeti neku odluku. Ono što znamo sigurno, da neće biti pregovora oko novih zakona da neće biti nikakvih sporazuma da referenduma ne buide, i ako ne bude referenduma, bit će građanskih prosvjeda", dodaje Novosel.
Sindikalisti su odlučni i po pitanju poziva na dijalog ministra Aladrovića, odazvat će se tek onda kada se raspiše referendum.