Politika

PROF. NEDELJKO BOSANAC

''Minorni likovi lupaju i galamistički šire svoj bijedno primitivni odnos nasilja nad zdravim pogledom ogromne većine''

"Pravni i politički pritisak treba usmjeriti prema izvoru političkih nepodopština i podintelektualnih političkih poruka, politike predsjednice, estradnih ministara i druge ekstremne političke bulumente. Gdje ste mogli primijetiti u bitku nacije te negativne pojave? Usprkos većini građana i sve prisutnog pravila "vladavine većine", minorni likovi lupaju i galamistički šire svoj bijedno primitivni odnos nasilja nad zdravim pogledom ogromne većine", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

10.09.2019. godine, na N1 slušam tiskovnu konferenciju predsjednika Vlade Hrvatske. Da! Predsjednika Vlade RH. Iznenadio me je premijer. Čak što više. Posve sam suglasan s njegovim 'nacrtanim prikazima' medijima, javnosti, i što se tiče EU. Suglasan sam s njim glede možebitnog njegovog posjeta Beogradu. Ali, teško mi je prihvatiti obrazloženje iz 'inata'-zašto neće dostaviti potrebnu dokumentaciju Povjerenstvu za sukob interesa. Premijer bi trebao dobro razmisliti, a potom urgentno dostaviti dokumentaciju Povjerenstvu za sukob interesa da ta institucija neometano radi svoj posao. To bi bio potez državnika, a ne uvrijeđene veličine predsjednika hadezeovaca i premijera. Zašto sam povezao te dvije za njega i državu važne funkcije. Obnašajući te dvije funkcije g. Plenković nudi javnosti poruku da on može odbiti traženje od bilo koga u zemlji ali i da on može koristiti i model sile kao osnovica za komunikaciju. Upravo ovo potonje koristi predsjednik Vlade, koja baš i nema neki kredibilitet u državi, nudeći snagu njegove političke Stranke u smislu: "Nama nitko ništa ne može i mi ne moramo dati niti jednoj državnoj instituciji bilo koji podatak ili dokument da radi i istražuje nas, ukoliko to ne želimo"? Je li je baš tako? Čini se da jeste!? Dobro! Ali, razmišlja li premijer da ne samo on i njegova Vlada, nego i njegova politička Stranka svakim danom sve više gube na svim područjima društvenog, političkog i gospodarstvenog života. Ma, postali ste teški i "Bogu i ljudima". 

Gledajte, teško mogu prihvatiti i nisam zadovoljan s hvaljenjem postignutim makroekonomijskim rezultatima. Ipak, držim da je u zadnjoj trećini mandata premijer, neočekivano od njega, čak postao i rezolutan. Hm?! Osjeća li on već nadolazeći recesijski 'maestral'? Eto, još nije riješio brodogradilišta 3. Maj i Uljanik, a već radnici brodogradilišta iz Trogira prosvjeduju jer nisu dobili plaću? Tako hvaljenje sa uspjesima, zapravo kriju sjenu političke vlasti koju premijer vuče već u dvotrećinskom razdoblju njegove vladavine. Toliko toga se u sjeni prikriva da čak i 'tijelo'/Vlada ima cijeli niz poteškoća i problema nositi se s tim. Posebno s nadolazećim valom štrajkova. Kako je moguće da svi žele viši i bolji standard. Premijer i Vlada hvale se pozitivnim kretanjima sviju prihoda. Prikazuju pad stope nezaposlenosti i porast stope zaposlenosti, a sva traženja zaustavljaju, usprkos činjenici da se nazaduje? Nije li to crypsis? Nekako bih bio sretan da su makroekonomijski pokazatelji razvidni na standardu stanovništva, radnika, seljaka, nastavnika, zdravstva, kulture i etc.

Uostalom, na unutarnjem planu premijer se treba sučeliti sa sve prisutnim pitanjem i konstatacijom: „Kako je država Hrvatska pronašla svog državnog neprijatelja? U svezi s tim političkim ludilom, znate što? Dosta je kukanja i političke kukavnosti o "ugroženosti, filofašizmu, nasilju i etc.". Pravni i politički pritisak treba usmjeriti prema izvoru političkih nepodopština i podintelektualnih političkih poruka, politike predsjednice, estradnih ministara i druge ekstremne političke bulumente. Gdje ste mogli primijetiti u bitku nacije te negativne pojave? Usprkos većini građana i sve prisutnog pravila "vladavine većine", minorni likovi lupaju i galamistički šire svoj bijedno primitivni odnos nasilja nad zdravim pogledom ogromne većine. Pa, nacija i građani žive skroman hrvatski život. Nikoga se nacionalno i politički ne ugrožava! Ogromna većina s gnušanjem odbacuje svaki vid nacionalističkog. U medijima sve je preneseno i prikazano kao marginalni prisutno zlo mržnje i netolerancije prema drugima i drugačijim. Zato, dosta kukanja i kukavnosti! Tu treba prihvatiti rezolutnu politiku samog premijera jer od "estradnih ministara i predsjednice" samo se mogu očekivati skandali. Ostavimo vremenu budućem u kome će se karakterni pojedinac na vlasti i snažna politička struktura ograditi od orkestriranih napada na jednog i to iz redova vlasti, njihovog?

Dobro, hajde da sve zaboravimo. Pljačku, moćnike koji zlostavljaju i siluju žene, bacaju ljude u vodu, pišu idiotizme po fasadama, tuku nedužne ljude po ka(f)vanama, lažu i kradu politika treba locirati kao problem funkcioniranja vladavine prava, policije i pravosuđa. Vide li predsjednica i premijer problem? Držim, i te kako!

Međutim, oni uvjeravaju naciju da su svi makroekonomijski pokazatelji u trendu rasta. Dobro?! Ali, evo jedno pitanje? Ukoliko sve raste, a zašto će zbog nastupajuće recesije na europskom tržištu SDFŽ proizvesti 20 posto manje kombajna?

Možda bi bilo dobro da premijer izađe iz 'europskog bunara' jer za sada vidi 'komad plavog neba poput žabe u slavonskom bunaru'. Zašto je to važno? Pa, važno je razmišljati na drugi način jer osim EU postoje i druge globalne svjetske promjene zbog kojih će EU i'tekako zaglaviti u recesiji. Bilo bi dobro da su premijerova predviđanja i opsesija s EU malo potisnuta i realnija. Vjerujem da premijer više zna o budućnosti EU i o engleskom Brexit-u, nego što zna nacija? Evo sada malo memetike i memetičkog zaključivanja.

Negdje samo pročitao vjesticu kako Trump nudi Englezima nezamislivo otvorenu i bogatu suradnju. Takvu, kakvu Englezi nikada ne bi mogli niti zamisliti kao članica EU. Nisam primijetio da će EU nuditi pomoć nekoj zemlji članici ukoliko ih pokrije val recesije?

Gledajte što rade oni drugi, usprkos sankcijama, a i nisu članica EU. Prvi put posle uvođenja antiruskih sankcija zbog pripajanja Krima 2014. godine ruski državni dug je postao negativan, podatci Ministarstva financija Rusije i Ruske centralne banke. Ističu da je ukupan iznos državnog duga federalne Vlade iznosio 1. kolovoza ove godine 16,2 trilijuna rubalja, dok je ukupna aktiva države iznosila 17,6 trilijuna, čime je državni dug postao manji nego što je to iznos likvidne aktive. Ocjenjuju da je to postalo moguće zbog rekordnih financijskih pričuva koje su u potpunosti pokrile državni dug. Tako ruski ministar za ekonomijski razvoj M. Oreškin kaže: "To što je Rusija učinila po pitanju makroekonomijske situacije od 2014. do 2019. godine treba pisati u udžbenicima". Znate što? V. Putin je naučio lekciju bivšeg Sovjetskog Saveza iz hladnog rata. Rusija ne može sama podnijeti teret suprotstavljanja liberalnoj, kapitalističkoj hegemoniji. Stoga, Moskva dijeli multipolarnosti sa drugim glavnim igračima koji su u opasnosti - Kinom i Indijom. Otuda dolazi i oblikuje se uloga i Indije kao jednog od glavnih stupova multipolarnog svijetskog poretka, rekao je g. Dugin.

Suprotiva je takva vrsta 'uključivosti' u takva kretanja unutar članica EU? Evo primjer: Hrvatski se ministar vanjskih poslova, a u svezi predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, sastao s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Heikom Maasom. On je hrvatskom kolegi odmah dao do znanja kako moćne europske države gledaju na Hrvatsku i koliko je Hrvatska suverena država u okviru Europske unije. EU-um će zapravo predsjedati Njemačka!?

Mass je naglasio kako Hrvatska uskoro preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije te da će tim povodom Njemačka u naše ministarstvo vanjskih poslova poslati svoje ljude. “Želimo operativno doprinijeti vašem predsjedanju Vijećam EU-a. Zato šaljemo naše kolege u vaše ministarstvo vanjskih poslova", rekao je Maas.

Nije li očito da Njemačka drži kako Hrvatska taj posao ne može samostalno odraditi bez njemačkog patronata?!

Prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.