Vukovarsko-srijemska

VINKOVCI

Otvoreno vježbalište za djecu bicikliste i pješake vrijedno 1,1 milijun kuna

Vježbalište za edukaciju djece biciklista i pješaka otvoreno je u srijedu kod Stanice za tehnički pregled u Vinkovcima, a riječ je o investiciji vrijednoj 1,1 milijun kuna.

Ilustracija   FOTO:Daniel Reche / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

  Po riječima predsjednika Autokluba Vinkovaca Ive Bikića, vrijednost poligona, o kojem će se brinuti vinkovački Autoklub kao dio HAK-a, je oko 1,1 milijun kuna, a na njemu će djeca dobiti prva saznanja o tome kako prijeći pješački prijelaz, kako reagirati na pješake i svjetlosnu signalizaciju na cesti i na prijelazima preko željezničke pruge te će steći vještine potrebne za sigurno uključivanje u promet.

 Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije Josipa Mataija istaknuo je na otvorenju kako je riječ o vrlo korisnoj investiciji usmjerenoj u sigurnost cestovnog prometa djece, koja su i u prometu i najranjivija.

 "Ovaj projekt Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa sufinancirao je s više od 386.000 kuna i mislimo da je to ulaganje koje je usmjereno izravno u sigurnost cestovnog prometa jer znamo da nam u Hrvatskoj nedostaje prometne kulture", rekao je Mataija.

 Policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu u vukovarsko-srijemskoj Policijskoj upravi Boris Klinec je rekao kako je poligon pomoć učiteljima i instruktorima vožnje u svladavanju znanja prometne kulture i pravila, a najviše će pomoći najmlađima koji prvi put uče tehnike vožnje bicikla i uključuju se u promet na cesti te djeci pješacima. 

 "U zadnjih nekoliko godina u policijskim statistikama uvijek se pojavi oko četiri posto djece biciklista, sudionika u prometnim nesrećama, koja završe s lakšim ili težim ozljedama. Jednako su zastupljeni kao pješaci u prometnim nesrećama. Ovim poligonom ćemo se koristiti kako bismo izbjegli takva stradavanja", istaknuo je Klinec.

 Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić je rekao kako svi moraju pridonositi sigurnosti u prometu te da je poligon "idealno mjesto da djeca nauče prometna pravila i kako se ponašati u prometu, a možda i da oni stariji nauče kako paziti na djecu".

 "To nam je vrlo važno i raduje nas što su Vinkovci dobili jedan ovakav moderan poligon", poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.