Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

''U iščekivanju ''boljih dana'' iz dana u dan sve je više primitivizma, nasilja i političkih sadista''

"Javnost mazohistički iz dana i dan očekuje 'bolje dane'. Koje bolje dane? Zapravo u iščekivanju tih 'boljih dana' iz dana u dan sve je više primitivizma, nasilja i političkih sadista. Pa, prošlo je 29 godina, a zemlja ide u pogrešnom smjeru. Mnogobrojna politička bulumenta sjedi na leđima radništva, seljaštva i poštene inteligencije i rade što hoće, a nacija siromašna povlači se u sebe plašeći se galamista i dobro uhranjenih sudionika tzv. 'duboke države'", kaže među ostalim prof. Bosanac.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Čitam dnevno desetke tiskovina, portala, knjiga i različitih informacija iz segmenta lokalne (regionalne) samouprave, ali ne nalazim egzaktan i pošten prikaz hrvatskog društva i države u tranzicijskom razdoblju. Rekli bismo, izostala je reforma hrvatskog društva i države. Zamislite, hrvatsko tranzicijsko razdoblje traje od 1992. godine do danas? Sva ta vlastodržačka bulumenta 'surfa' na tranzicijskom valu koji naciju sve više odvlači, u avanturu opstanka, na "pučinu". 

Usprkos dobrih i pametnih sugestija kako zaustaviti dalju moralnu eroziju hrvatskog društva i države, što ih istaknuti intelektualci i vodeći kolumnisti pišu za tiskovine i portale i kao poruku upućuju političkoj vlastodržačkoj bulumenti, nikako da se disciplinirano odmaknem od sve prisutnog hrvatskog političkog 'masturbiranja' i medijske interpretacije nebuloznih poruka političara. Rekli bi medijsko interpretiranje političkih poruka vrijednosti "fake news". Posebno se treba svjesno odmaknuti od nekih infantilnih novinarsko-političkih tekstova i tv-emisija što ultimiraju javnosti razumijevanje političkog. Ti neki medijski interpretatori političkih poruka hrvatske političke bulumente u pravilu prenose i svoje nebuloze. Prikazuju besadržajni politički 'bazen moralnog, koruptivnog i pravosudnog blata' u kome naciju prljaju mentalno, a koja ne želi i ne pliva u svemu tome jer ne osjeća da je taj 'bazen blata' društvo u kome bi željeli živjeti. 

Vjerujte, dominantno sve su to ne baš naivne i bez incidentne tlapnje. Majstor izgovorenih političkih poruka, premijer, navodi medije na posve pogrešno prikazivanje politike Vlade i hadezeovaca. Premijer svojim 'nacrtanim proširenim rečenicama' izluđuje novinare koji izravno prenose te proširene poruke javnosti. A javnost mazohistički iz dana i dan očekuje 'bolje dane'. Koje bolje dane? Zapravo u iščekivanju tih 'boljih dana' iz dana u dan sve je više primitivizma, nasilja i političkih sadista. Pa, prošlo je 29 godina, a zemlja ide u pogrešnom smjeru. Mnogobrojna politička bulumenta sjedi na leđima radništva, seljaštva i poštene inteligencije i rade što hoće, a nacija siromašna povlači se u sebe plašeći se galamista i dobro uhranjenih sudionika tzv. 'duboke države'. Čak se prijeti 'oštrenjem' noževa, skupljanju čekića, vila i drugoga?

Vidite da i metafora može biti itekako primitivna. Kome se prijeti? Narodnoj vlasti!? Vlasti koja je birana na slobodnim i demokratskim izborima. Znate što? Što radi policija ili, ne daj Bože, 'pobjednička' vojska? Premijer se još i dobro drži pored tih i takvih ministara. Usprkos vlasti i vladavine prava u zemlji se nadaje model nasilja i sadizma pojedinaca što sebe doživljavaju 'zaslužnim' za obranu zemlje od agresora kome je, čak, i prefiks izostavljen. Oni kao osnovicu za specijalne političke zahtjeve, nastale iz skupina različitih udruga koje sebi uzimaju pravo voditi politiku ulice unutar zvanične politike vlasti i države, koriste ludističko stanje u nadležnim represivnim i pravosudnim institucijama. U tim prenapučenim institucijama s hadezeovskim simpatizerima i 'provjerenim kadrom' radi stotine tisuća zaposlenih. Većina su njih poslušnički u moralnoj dilemi sprovođenja: "Postupiti po Zakonu, ili zapovjedi, ili ne?". 

Eto, npr. hrvatsko Pravosuđe?! Naravno, briga njih za Zakon, pravdu i pravednost. Važna je njima samo dobro uljebljena guzica na državnim jaslama. I tako sve do mirovine. Eto i odgovora zašto hrvatska tranzicija traje 30 godina? Svi se ti likovi izbjegavaju suprotstavljati zvaničnoj politici s pravdom i pravednosti. Zato se sve više širi prostor marginalnim skupinama koje bi uvodile neku svoju pravdu, paralelno, namjesto konstruktivno kritički, državnim institucijama, i na svoj način bi dijelili pravdu nasiljem na ulici. Nakon tih organiziranih i nasilnih manifestacija te marginalne skupine, ma bile one i neke Udruge, ne bi nakon tih političkih 'seansi' snosile odgovornost za možebitne, čak, dramatične posljedice po društvo i državu. Mnoge još uvijek razmišljaju da mogu svojom politikom sile i nasilja oblikovati neku svoju pravdu. Pravda i pravičnost zvanične politike vlasti i Vlade za njih su tu samo državni dekor iza koga bi ti likovi, u 'dubokoj državi', usmjeravali vlast, čak, tutorirali i premijeru. Nisu li tada takva ponašanja ali i eventualno nasilje usmjereni na " podrivanje države i poretka" Hrvatske države i društva? Cijeli je niz takvih i sličnih događanja. Za sada su sva ta događanja premijer i Vlada usmjerili prema ponašanju "panem et circenses". Ipak, u zemlji se snažno usložnjava politička, gospodarstvena, pravosudna, obrazovna i zdravstvena praksa, usprkos pozitivnim, a minimalno vidljivim makroekonomijskim agregatima. Npr., pogledajte politički odgovor premijera i Vlade na Zahtjev Sidikata '67 je previše'. On je svojom izjavom potencirao Sindikate na uzvik: "Potpuna pobjeda!". Plenković je prihvatio sve zahtjeve inicijative ’67 je previše’. Kaže premijer: "Čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju.”

E', sad da vidim skupine koje "oštre tupe i hladne predmete" a nikako da shvate da Vlada vodi politiku "uključivosti" sve da bi se jamčila pro futuro socijalna sigurnost svih građana, pa i onih koji bi nasiljem sprječavali provođenje politike vlasti i vladavini prava.

U svom tom galimatijusu i fantazmagoriji iz područja potpunog nerazumijevanja političkog, eto 'viteza' koji sa svojom izjavom sliči na Generalićevog "utopljenika". Da! Čovjek kao da je netom izronimo iz mutne hadezeovske vode i kroz ostatak vode u očima nazire socijalnu i političku površinu društva i govori: "Ne mogu shvatiti da ljudi koji su dobili 200, 500, 800 kuna veću plaću da im se naprosto čini da to nije važno", kazao je Reiner. Toliko je to duboka(?) misao i snažna poruka da već vidim totalni bijeg mladeži, ne samo ne hadezeovske, iz zemlje 'glavom bez obzira' i to ispraćeno vriskom roditelja: "Ne okreći se sine!". 

I taman kada je trebalo upozoriti sve te nacionalističke galamiste, "irelevantne" likove, neke likove koji nude nasilje, a duboko su zaglibljeni u pred političkom vremenu, da se Hrvatska čuva i razvija kulturom i civilizacijom nacije što su stvarani i oblikovani stoljećima, ništa! Svi bi ti nesretnici sprovodili svoju parcijalnu politiku temeljenu na in ultima rationis. Što će njima principium rationis? Zašto bi sva ta politička bulumenta iz segmenta 'zaslužnih' poštivala svoju izabranu vlast kad mogu sprovoditi svoj model nasilja, e' da bi hrvatska javnost shvatila da se s njima ne može igrati jer su svi oni spremni na 'srpove, vile, čekiće i druge tupe, a hladne predmete'. Koji sunovrat u Srednji vijek! Sva je nacionalna sreća, čini se, blagodat ulaska zemlje u košaricu suvremenih civiliziranih i kulturnih nacija članica EU. Tko iz te "košarice nacija i njihove kulture i civilizacije" može razumijeti da se protiv Ustava, Zakona i vladavine prava može u jednoj članici EU pojaviti predpolitičko vrijeme. Vrijeme u kome je 'hladno oružje' spremno da u rukama neke male segmentirane provincijalne političke bulumente bude metaforički upotrebljeno protiv vlastite vlasti, Vlade i države. 

Uostalom, hrvatsko društvo i država već duže vrijeme prolazi kroz ekonomijsku, demografsku i opću društvenu i političku krizu, kojoj se barem za sada ne nazire kraj. Stručnjaci i međunarodni forumi ukazuju kako je za oporavak nužno provesti strukturne reforme. One se ne provode, već se predlaže mjere kojima se parcijalno rješavaju pojedina pitanja bez sustavnog plana. Nama je potrebna nacionalna mentalna preobrazba bez presedana. Znate zašto se nitko ne usudi uvući naciju u reformsko razdoblje ispunjeno tzv. "mentalnom preobrazbom". Takva politika koju bi pokušala provesti aktualna vlast izazvala bi kod dijela građana i u javnosti općenito ogorčenost i revolt. Na tim bi temeljima nikle populističke ili autoritarne lokalne platforme koje umjesto rješenja predstavljaju prijetnju za demokraciju i vladavinu prava. Nadam se da predsjednica i premijer razumiju da koncentracija ovlasti u jednoj osobi znači stvaranje plodnog tla na kojem će rasti novi sukobi i političke iracionalnosti. Nasuprot tome treba inzistirati na nepristranim institucijama ali i na jačanju kvalitete zakona koji se primjenjuju jednako prema svima!

I na kraju citat poruke kolumnistica J. Puljiz: „Prije nepune dvije godine, dok je Hrvatsku tresla groznica Agrokor, premijer Andrej Plenković je novinare i medije koji su kritički pratili cijeli slučaj optužio za sudjelovanje u hibridnom ratu protiv Hrvatske. Bio je to dan kad je Plenković proglasio hibridni rat protiv zdravog razuma pripadnika nacije čijom vladom predsjeda."

Prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.