Politika

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA

Ćorić prihvatio ostavku Ponoša, još se ne zna tko će ga zamijeniti

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić prihvatit će ostavku direktora Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša zbog snimke na kojoj vrijeđa i prijeti suradniku, a koja je navodno postala predmet ucjena. Demantirao je Ponoša koji tvrdi da za snimku zna već godinu dana.

Tomislav Ćorić   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Meida Servis

 Nakon što je u utorak održao konferenciju za medije na kojoj je upozorio da je predmet ucjena zbog snimke na kojoj vrijeđa i prijeti predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu za zaštitu okoliša Mislavu Kotarcu, direktor Fonda Dubravko Ponoš dao je mandat na raspolaganje.

Spreman sam se suočiti sa svim posljedicama svoje, rekao bih, neprimjerene komunikacije."

Unatoč takvoj komunikaciji, Ponoš je pripremio kaznenu prijavu zbog neovlaštenog snimanja. A tvrdi i da ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je i zatražio njegovu ostavku, za snimku zna već godinu dana.

"O temi moje neprimjerene komunikacije s kolegom Kotarcem razgovarao sam s ministrom 15. listopada, mjesec i pol nakon događaja. Ministar Ćorić od tad zna za postojanje tog razgovora. Zašto se snimka pojavila sada, godinu dana kasnije, zašto je to sada problem, zašto ministar Ćorić traži sad da dam mandat na raspolaganje, a znao je za taj razgovor više od godinu dana. To morate pitati njega“, objasnio je Ponoš.

I pitali smo ga, no ministar tu izjavu demantira.

 „Ukoliko me pitate za snimku razgovora gospodina Ponoša i gospodina Kotarca, za nju sam saznao u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima“, tvrdi ministar Ćorić.
Iako su, kako ministar tvrdi bili u korektnim odnosima, Ponoševu ostavku će prihvatiti. Razjasnio je i problem zastupničkog pitanja MOST-ovca Nikole Grmoje koji je na nepravilnosti u Fondu upozorio još u travnju, a sada zbog nečinjenja po tom pitanju, traži i njegovu ostavku.

„3. travnja to je pitanje zaprimljeno u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, mi smo promptno reagirali i zatražili očitovanje gospodina Ponoša, on je svoje očitovanje dostavio oko 10. ili 11. travnja i mi smo početkom svibnja taj odgovor proslijedili prema Vladi RH.“

Novinari su ga pitali je li iznošenjem tog hodograma „utopio“ premijera.
„Zašto bi time utopio premijera? Mislite li da je odgovor gospodinu Grmoji, koji je kratak, nešto što bi premijer skrivao od hrvatske javnosti?“, pita se Ćorić.

A tko će zamijeniti Ponoša?
„Otom potom“, odgovorio je Ćorić.
Tko će na čelo Fonda ne zna niti HNS-ovac Milorad Batinić:
„Gospodin Ponoš ima Upravno vijeće i Skupštinu iza sebe i odluka će biti na tim tijelima da odluče tko će biti njegov nasljednik.“

„HNS neće imati veze s tim predlaganjima tko će biti nasljednik?“, zanimalo je novinare.

„HNS je dio koalicije“, kratko je odgovorio Batinić.
Podsjetimo, Ponoš je član Predsjedništva HNS-a, a zbog ove afere je dao mandat na raspolaganje na sve funkcije u HNS-u.