Osječko-baranjska

PRVA CIVILNA ŽRTVA DOMOVINSKOG RATA U OSIJEKU

Otvoren Ivanin trg na Vijencu Ivana Meštrovića u Osijeku

Na Vijencu Ivana Meštrovića u Osijeku otvoren je novoobnovljeni trg, koji nosi naziv Ivanin trg, u sjećanje na Ivanu Vujić, 13-godišnju djevojčicu, prvu civilnu žrtvu Domovinskoga rata u Osijeku. Otvorenje je upriličeno u povodu crkvenog goda Svetog Mihaela i Dana Gradske četvrti Tvrđa, kojoj Vijenac Ivana Meštrovića sa svojih 7 tisuća stanovnika pripada.

Piše: Republika.eu / STV

Pjesma i dječja radost na novouređenom trgu. Svi su najvažniji radovi privedeni kraju. Postavljene su nove klupe i rasvjeta, igrala za djecu, slavina i anti-stres podloga u živim bojama. Tu je i pametno drvo, ali i nadzorne kamere, kako bi se spriječio vandalizam. Prve reakcije građana većinom su vrlo pozitivne.

Obnova trga odvijala se u dvije faze, a ukupna investicija vrijedna je više od 2 milijuna kuna, od čega je nešto manje od 20 posto pokrila sama Gradska četvrt iz svojih decentraliziranih sredstava.

Novi trg zamišljen je kao dnevni boravak na otvorenom za sve građane ovoga dijela grada, za razgovor i druženje u lijepom i ugodnom okruženju.

Vezana za ovu gradsku četvrt je i najavljena rekonstrukcija Tvrđe, što će biti najveća investicija u povijesti grada Osijeka teška više od 100 milijuna kuna. Iz Gradske četvrti podsjećaju i na niz manjih infrastrukturnih projekata, koji su realizirani proteklih godina.

A u povodu Dana gradske četvrti položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskoga rata. U programu je i bogat sportski program.