Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Istina se zamagljuje da bi se lakše vladalo

"Istina se zamagljuje da bi se lakše vladalo. Kada se želi u bilo kojoj instituciji tu instituciju vratiti u pravni okvir poslovanja, tada se odmah sučelite s tvrdom prethodnom poslovnom strukturom koja je desetljećima vodila zatvorenu poslovnu politiku. Zbog utjecaja političkih moćnika oni posluju po modelu 'kišne gliste'. Kako se koja politička struktura nakon izbora nametne na političkoj sceni tako su te upravljačke strukture svoj klijentelizam i nepotizam prilagođavale lokalnim nositeljima vlasti", kaže među ostalim u svojoj kolumni prof. Nedeljko Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Miroslav Radman, naš ugledni znanstvenik, u nedavnom intervjuu, rekao je između ostalog iznimno važnu poruku svima nama koji smo proslavili 70-tu godina života.

Op.cit.: "Uplašeni smo promjenama koje su nam donijele civilizacijske tekovine, a životni vijek je udvostručen u samo 150 godina. Ne vjerujem da bi netko danas želio ponovno živjeti 40 godina, iako je to donedavno bilo normalno. Pitajmo danas 80-godišnjake bi li voljeli da su živjele 40 godina? Iskreno, ne vjerujem da bi itko od njih rekao da mu je krivo što se danas živi mnogo duže. Ali možda se varam, uvijek možemo provesti istraživanje."

Ha, ha....! Pa, ta me je poruka obradovala. Naime, prošli sam tjedan obilježio punih 70 godina života i 46 godina intenzivnog rada u znanosti, politici i društveno korisnom radu. Osjećam iznimnu intelektualnu energiju, a niti tjelesna nije za zanemariti. Što je svima u tim godinama iznimno važno? Iznimno je važna Obitelj i društvo. 

E, sad, naše društvo postupno se sve više udaljava od ljudi koji su u starijim godinama. Jednostavno, društvo je posve krivo uobličeno pod paradigmom: "Na mladima svijet ostaje". Slažem se! Ali to je evolucionistički pristup što poput matematičkog rješenja ima konačni rezultat generacijsku smjenu. Stariji 'odlaze', a mladi i mlađi ostaju. Je li je baš to dobra jednadžba s jednom nepoznanicom ili treba mijenjati evolucionistički sustav? U civilnom društvu koristi se sve intelektualne i fizičke kapacitete kao ljudski resurs koji je podložan sporim promjenama? Da! Ljudski resurs je podložan sporim promjenama. Upravo kao i materijalni resurs društva. Dok je društveni resurs podložan brzim promjenama. Dakle, društveni, materijalni i ljudski resursi bogatstvo su suvremenog društva.

Svjedoci smo da se naše društvo iznimno sporo kvalitetno mijenja. Čak je kvaliteta društva toliko usporena u svom razvoju da su materijalni i ljudski resursi postali konačni resursi. Resursi koje koristimo, a koji stare i za njihovu promjenu dominantne političke strukture moraju primijeniti drastičnu reformu i rekonstituciju hrvatskog društva i države. Mnogi kažu da bi to bio socijalno-ekonomijski i politički predubok rez što bi moglo dovesti u tešku poziciju hrvatsko društvo i državu. Ne mogu prihvatiti takvu teoriju. Znate zašto? Zato što kao sedamdesetogodišnjak dostatno dugo svjedočim mnogim društvenim mjenama i urušavanju političkog poretka devedesetih godina. Ta devedeseta godina je povijesno nevjerojatno važna godina u vremenu tranzicije kada je stvorena nova vrijednost hrvatskog političkog poretka usmjeren k nezamislivim vremenima posvemašnje afirmacije nacije. Nacije koja je sa svojom povijesnom razinom kulture i civilizacije konačno politički i pravno ušla u košaricu kulture i civilizacije svih europskih nacija kojima je stoljećima pripadala.

Hrvatsku neće ugroziti 'nezrele' šale novinara i provokacije na društvenim mrežama. Činjenica je da nositelji vlasti, bez obzira na stranačku pripadnost, godinama, a sada već i u potpunosti otvoreno, ne govore istinu, napisao je Davor Puklec. Da, upravo tako! Istina se zamagljuje da bi se lakše vladalo. Kada se želi u bilo kojoj instituciji tu instituciju vratiti u pravni okvir poslovanja, tada se odmah sučelite s tvrdom prethodnom poslovnom strukturom koja je desetljećima vodila zatvorenu poslovnu politiku. Zbog utjecaja političkih moćnika oni posluju po modelu 'kišne gliste'. Kako se koja politička struktura nakon izbora nametne na političkoj sceni tako su te upravljačke strukture svoj klijentelizam i nepotizam prilagođavale lokalnim nositeljima vlasti. Nitko se nije niti pokušao upustiti u avanturu raščlambe gubitaka što se desetljećima ne otklanja, a iz proračuna lokalne (regionalne) samouprave namiču se novčarska pokrića tih gubitaka iz sredstava poreznih obveznika. Tako oblikovan poslovni mentalitet u socijetetu oblikovao je simbiozu u kojoj jedni druge izdržavaju, a lokalna zajednica nezaustavljivo siromaši, urušava se i nazaduje.

Vrijeme je da se u svim segmentima snažno razvije svijest da je naciji potrebna mentalna preobrazba i rekonstitucija hrvatskog društva i države. "Moramo promijeniti mentalitet, predstaviti novu radnu etiku, navike i vrijednosti. Treba nam iskustvo i znanje iz cijelog svijeta", rekla je predsjednica u Pittsburghu.

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.