Osječko-baranjska

VRIJEDNOST PROJEKTA 16,1 MILIJUN KUNA

Osječki KBC europskim projektom nabavio vrijednu laboratorijsku opremu

Projektom "Istraživanje i dijagnostika malignih, infektivnih i rijetkih metaboličkih bolesti temeljena na MALDI TOF tehnologiji" osječki KBC nabavio je laboratorijsku opremu koja će ubrzati dijagnostiku i unaprijediti znanstveno-istraživački rad, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju projekta.

KBC Osijek   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: HINA

  Projekt je vrijedan 16,1 milijun kuna, od čega je 13,7 milijuna sufinancirano iz EU fondova, a ostatak su osigurali Vlada i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 Voditelj Odjela za kliničku kemiju osječkoga KBC-a Željko Debeljak je rekao da takve znanstveno-istraživačke laboratorijske opreme, kojom se može koristiti i u dijagnostici, dosad nije bilo u Hrvatskoj, a rijetko je dostupna i u Europi.

 Istaknuo je kako će se novom opremom znatno ubrzati dijagnostika infektivnih bolesti i povećati dijagnostička pouzdanost, a ubrzanje dijagnostike očekuje se i kad je riječ o metaboličkim bolestima.

 Dodao je kako će dio znanstveno-istraživačkih i dijagnostičkih aktivnosti odnositi na bazična istraživanja koja se provode u osječkome KBC-u i na osječkome Medicinskom fakultetu, a dio na suradnju, gdje će se pružati pomoć u istraživanju drugim zdravstvenim ustanovama.

 "Taj projekt nam omogućava uvjete daljnjeg razvoja mikrobiološke dijagnostike i osnivanje posebnog odjela u osječkom KBC-u", istaknuo je Drenjančević. 

 "Što se tiče malignih bolesti, očekujemo pomake u dijagnostici i u znanstveno-istraživačkom radu jer su istraživanja koja su omogućena nabavom opreme među ostalim povezana s uočavanjem metastaza malignih bolesti te postavljanjem pouzdane dijagnoze kod ovih bolesti", rekao je Debeljak.

 Član Upravnog vijeća osječkoga KBC-a Domagoj Drenjančević je ocijenio da je projekt krucijalan za tu ustanovu, a MALDI TOF tehnologija ima raznolike mogućnosti primjene u medicinskim znanostima, pri čemu je jedna od najvažnijih mikrobiološka dijagnostika.