Osječko-baranjska

''STRUKA JE REKLA SVOJE''

Arhitekti se usprotivili izgradnji zidina oko stare gradske jezgre: ''ne podržavamo ovakav projekt!''

U strateškim planovima vezanim uz obnovu osječke Tvrđe, kako je Republika prva pisala, najveći projekt i onaj koji će izazvati najviše pozornosti je ponovna izgradnja obrambenih zidina. No usprotivili su mu se arhitekti!

3D vizualizacija   FOTO:aoot.hr
Piše: Republika.eu

Preduvjet za taj ogromni projekt je obnova komunalne infrastrukture koja kreće nagodinu, a nakon bi se trebalo krenuti u vraćanje originalnoga izgleda Tvrđi, no s modernim pristupom. Dio obrambenog prstena Tvrđe s Vodenim vratima prije nekoliko je godina obnovljen. Nakon što se završi postavljanje novih instalacija u iduće tri do četiri godine, trebalo bi se krenuti s obnovom, to jest izgradnjom drugih dijelova nekadašnjih zidina.

PROČITAJTENagodinu najveća obnova osječke Tvrđe u povijesti

PROČITAJTETvrđa u nedalekoj budućnosti: ulaz samo pješacima, automobili u zidine

Priopćenjem, odnosno reakcijom koju potpisuje predsjednik Bruno Rechner, javnosti su se obratili iz Udruženja arhitekata grada Osijeka:

Na Danima baštine 2019. uz dva zanimljiva predavanja predstavljen je i projekt rekonstrukcije, odnosno revitalizacije bastionske trase Tvrđe čiji je nositelj Agencija za obnovu osječke Tvrđe.

No, nakon održanog predavanja, niz arhitekata i urbanista te građana grada Osijeka uputili su svoje primjedbe, zapažanja i upozorili na nezakonitosti prilikom ishođenja Lokacijske dozvole (Lokacijska dozvola izdana je mimo važećeg Urbanističkog plana uređenje i Generalnog urbanističkog plana grada Osijeka), problem vlasništva i namjene, problem isplativosti projekta...

Problem revitalizacije (ako se to tako može nazvati) nije samo proceduralne prirode već i ambijentalne, povijesne, urbanističke, arhitektonske, funkcionalne. Tvrđa je imala zidine, one su uklonjene i Osijek je pritom dobio novi reprezentativni gradski prostor pun parkova, zelenila i javnih objekata koji se ne mogu zanemariti i slijepom rekonstrukcijom nekadašnje pozicije tvrđavskih bedema bez uvažavanja kvaliteta današnjeg prostora od kojih je i Perivoj kralja Tomislava zaštićen kao kulturno dobro.

Kako naši vladajući često vole reći „struka je rekla svoje“, upravo je danas struka, arhitektonska i urbanistička svoje mišljenje o ovom projektu izrazila. Ovaj puta struka je argumentirano, jasno i bez imalo dilema rekla svoj stav. Rekli smo NE. Ne podržavamo ovakav projekt koji nije uvažio sve elemente koje su dane u studiji koju je izradio prof. Uzelac, koji zadire u zaštićeni park kralja Tomislava, koji ne poštuje zakonsku proceduru, koji nema predviđene sadržaje unutar svojih 26 tisuća kvadrata, za koji nije raspisan javni arhitektonsko-urbanistički natječaj za prostor od velikog značaja za grad Osijek. Brine nas isplativost projekta kao i njegov utjecaj na okolni prostor u kojem se nalazi.

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su se odazvali raspravi i iskreno se nadamo kako ovaj projekt neće nastaviti krivim putem i kako će ovaj puta Grad Osijek, Agencija za obnovu osječke Tvrđe zaista struku i građane poslušati.

Projekt pogledajte OVDJE.