Osječko-baranjska

ULAZ I PARKIRANJE BESPLATNI

Otvoren 22. Osječki jesenski sajam - najavljeno konačno preseljenje na novu lokaciju

Otvoren je 22. Osječki jesenski sajam, koji je na sajamskom prostoru Pampas okupio 200-tinjak izlagača iz zemlje i inozemstva. Naglasak je na poljoprivredi i prehrani, a u sklopu sajma održavaju se i Dani meda Hrvatske te izložbe ženskog i braniteljskog poduzetništva.

Piše: Republika.eu / STV

Izvrsno vrijeme i atmosfera na otvaranju jesenskog izdanja Osječkog sajma. Sajmovanje u Osijeku ima dugu tradiciju, a posebno u segmentu poljoprivrede i proizvodnje hrane, uz što je tradicionalno vezano jesensko idanje osječkoga sajma.

"Jako sam zadovoljan, evo kao što vidite 22. jesenski sajam, prekrasno vrijeme, 200 izlagača, popunjeni kapaciteti, 2 tisuće kvadrata zatvortenog prostora, 3 tisuće otvorenog, različite tematske cjeline, ali između ostalog i jedna sinergija s Danima turizma, budući da se u Tvrđi, u organizaciji osječkog sajma, organizira i sajam antikviteta", kaže direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, ministarstava poljoprivrede i gospodarstva, Hrvatske gospodarske i obrtničke komore, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Svečano ga je otvorio izaslanik hrvatske predsjednice i premijera Ivan Anušić, koji je najavio konačno preseljenje sajma na novu, primjereniju, lokaciju.

"Mislim da se mora, da ovo gdje se sad nalazimo mora biti zadnji, ili brojimo zadnje godine kada ćemo preseliti sajmovanje u jedan ozbiljan sajamski prostor, u gospodarski centar, koji, kao što je javnost upoznata Osječko-baranjska županija kreira, razvija i projektira. Grad Osijek je ustupio zemljište, ostatak posla i obveze je preuzela županija i kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem osigurali smo određena sredstva za projektnu dokumentaciju, a nakon toga realiziramo i samu izgradnju Gospodarskog centra", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

"Zadovoljstvo mi je istaknuti da je sajam popunjen u potpunosti s brojem izlagača, i nadam se da svi ovi poduzetnici, izlagači, koji su došli na sajam, da će ostvariti svoje ciljeve, da će napraviti dobru prodaju, što će značiti da će se vratiti u narednim godinama kao izlagači", kaže Tomislav Krolo, pročelnik UO za gospodarstvo Osijek.

A među njima je i 35 poduzetnika, koji na sajmu nastupaju u okviru grupnog nastupa, kojega s 50 posto sredstava sufinancira Hrvatska gospodarska komora – županijska komora Osijek.

Svoje proizvode i usluge predstavljaju i brojni obrtnici, čije nastupe sufinancira Obrtnička komora Osječko-baranjske županije.

Sajam za izlagače ima važnu ulogu u podizanju poslovne konkurentnosti, a posjetitelji će moći uživati i u brojnim popratnim sadržajima. U subotu je na programu stručno savjetovanje za zapošljavanje žena, a u nedjelju stručni pčelarski skup. Pčelarski dio sajamske priredbe obilježit će i svakodnevne degustacije i promocije meda te proglašenje pobjednika nacionalnog ocjnjivanja meda. Sajam je otvoren do nedjelje od 10 do 19 sati, uz besplatan ulaz i parkiranje.