Politika

PREGLED TJEDNA

Jedni se blago smiju, a drugima smijeh ne pada na pamet

Svi smo znali da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objaviti službenu kandidaturu za novi mandat, no možda je ipak dio građana vjerovao da se zna i samostalno nasmijati, bez ikakavih uputa. Ispostavilo se da i ne baš. Nije samo njen nastup razočarao mnoge.

Kolinda Grabar Kitarović   FOTO:Boris Kovacev / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Dubravka Šuica s fiksiranim osmjehom i ispraznim frazama, mnoge je ostavila kratkih rukava na saslušanju u Bruxellesu, ali eto, politika je to, pa je dobila zeleno svjetlo na putu da postane potpredsjednicom Europske komisije. Ipak, u zemlji ima i onih kojima upoće nije do smijeha.

Čuda li čuda, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović službeno je objavila kandidaturu za novi mandat na Pantovčaku. Pretpostavit ćemo da je ipak bilo onih koji su dvojili hoće li ili neće pa da je ta službena objava bila potrebna, iako je već više puta izjavila da će se upustiti u utrku. Ipak, da nije bilo tog polusunčanog dana, nikada ne bismo doznali da se naša predsjednica smije - uz upute. Ali da ne bi bilo da je bitno samo ono napisano u zagradi, evo što je pročitala i izvan didaskalija.

“Hrvatska po mjeri čovjeka. To je moj cilj! To je moja dužnost, to je dužnost sviju nas”.

A onda se i zbog Hrvatske po mjeri čovjeka našla na udaru jer ni to nije njena rečenica nego rezultat radne skupine za brendiranje Hrvatske koju je okupila upravo predsjednica. Na drugom kraju Europe, u Bruxellesu, znatno ukočenije i nervoznija Dubravka Šuica na saslušanju pred Odborom za ustavna pitanja EP-a branila je kandidaturu za potpredsjednicu Europske komisije za demografiju i demokraciju. Nije se baš proslavila, što komunikacijskim vještinama na engleskom, kojega je predavala u školi, ali ni odgovorima. Ipak, u pozadini je politika odradila svoje, i unatoč mrljama oko imovine, dobila je zeleno svjetlo.

"Nemojte se bojati i sumnjati u moja uvjerenja i moje buduće aktivnosti", ponavljala je više puta Šuica.

Idemo sad na bitnije teme, jer u zemlji ima i onih kojima uopće nije do smijeha. Nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata oko izmjene radno-mirovinskih zakona kako bi se izbjegao referendum, zdravstvenjaci su već ispregovarali povećanje plaća, no sad je nemir unutar resora. Nisu svi zadovoljni ispregovaranim modelom 4 plus 3 posto, pa je na Markovu trgu oko dvije tisuće medicinskih sestara i tehničara prosvjedovalo. Tvrde da ovim dogovorom sestrama plaća raste tek 50 kuna.

"Koliko god date, nikad dovoljno. Svaki sustav, ne samo zdravstveni, normalno će doći i reći da je to nedovoljno, da treba više. Imamo onoliko koliko imamo", istaknuo je ministar Marić.

Prozvana predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak potom je istaknula da informacije koje kruže o prevari oko izračuna nisu isitnite. Tvrdi i da su nerealni zahtjevi za povećanjem od 25 posto.

"Tko je organizirao? Organizirale su kolegice koje se zovu Heroine iz čajne kuhinje. Tko stoji iza njih? To njih morate pitati", rekla je Prašnjak.Svoj dio kolača iz proračuna traže i prosvjetari. Žele veću osnovicu za oko šest posto i zbog, kako kažu, odugovlačenja iz Vlade, najavili su štrajk za 10. listopada. Plenković kaže, postoji dobra volja, a ministrica Divjak:

"Nisam osoba koja odustaje, nego koja se bori".Ni HNS ne odustaje.

"Središnji odbor to je definirao kao politički prioritet, a jednako tako na Središnjom odboru donijeli smo odluku o ulasku u ovu koaliciju, pa tako Središnji odbor može donijeti odluku i o izlasku iz koalicije", izjavio je Milorad Batinić.

Dok na izjave HNS-ovaca oko izlaska iz koalicije više nitko ne trza, tu stranku je, kako se i dalo naslutiti, napustio Matija Posavec i ostaje nezavisni međimurski župan.

I dok su vladajući tvrdili da ništa nije sporno, ipak Lovro Kuščević neće u Odbor za zakonodavstvo. HDZ-ovci tvrde da je to njegova odluka, a oporba likuje da je to rezultat njihovih pritisaka.

Održani su i 17. Dani hrvatskog turizma, prvi put u kontinentalnom dijelu Hrvatske,a destinacijom godine proglašen je Rovinj.