Osječko-baranjska

NAPOKON KRENULE OSUDE MEDIJSKE CENZURE

Nakon Slavonske televizije, osječkoj gradskoj upravi nepoželjan i ''Glas Slavonije''! ''Osječanima nitko neće braniti slobodu govora i mišljenja!''

Mnoge Osječane posljednjih je dana šokirala vijest kako je osječka gradska uprava naložila gradskim četvrtima i mjesnim odborima da otkažu pretplatu na Glas Slavonije, ali i u svojim prostorima zabrane čitanje ovih novina koje su izvještavale o navodnim nepravilnostima u radu gradske uprave. Slučaj su komentirali i u osječkom HDZ-u iz kojeg poručuju kako Osječanima nitko neće braniti slobodu govora i mišljenja.

Ilustracija   FOTO:Gerd Altmann / Pixabay
Piše: Republika.eu

Sloboda govora jedna je od temeljnih vrijednosti svakog civiliziranog i demokratskog društva. 

No, tu slobodu 11. rujna čelnici grada Osijeka su narušili svojim nalogom gradskim četvrtima i mjesnim odborima da se ne dopusti čitanje Glasa Slavonije u njihovim prostorima, kazao je predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić koji smatra kako je povod potezu gradske uprave bilo pisanje ovih novina o razlozima ranijeg povratka gradonačelnika Vrkića na radno mjesto i njegovom nezadovoljstvu načinom vođenja grada tijekom njegovog odstustva.

"Mi građani dobro znamo kako smo živjeli to ljeto, gušili smo se u komarcima, dok nam je zamjenik gradonačelnika mirno poručivao da on tu ne može učiniti ništa, da su svi drugi krivi osim njega", rekao je predsjednik GO HDZ Osijek Ivan Radić.

U HDZ-u su podsjetili i na čitav niz drugih propusta gradske uprave, kao što je i Poduzetnička zona Nemetin, osječki vrtići, te na kraju slučaj Kanižlićeva. Predsjednik osječkog HDZ-a kazao je kako su na ovo ukazivali i sami, a kako se radi o činjenicama, o ovim aferama pisali su i novinari Glasa Slavonije, te je očito to zasmetalo gradskoj upravi.

"Da su u Glasu Slavonije zaboravili prenijeti informaciju o odluci Visokog upravnog suda, da su o vodstvu grada Osijeka možda pisali hvalospjeve ja sam siguran da do ovoga ne bi došlo. Kada govorimo o samoj odluci zabrane treba istaknuti da se apsolutno radi o presedanu u osječkoj povijesti. Niti jednoj vlasti ovako što nije palo na pamet da zabrani čitanje dnevnog tiska", kaže Radić.

Radić je dodao i kako je najveći apsurd što je pretplata već plaćena novcem poreznih obveza, a sada isti oni koji žive od tih novaca, zabranjuju čitanje već plaćenog tiska onima koji su tu pretplatu platili. Istaknuo je kako u HDZ-u neće dopustiti da Osijek bude Sjeverna Koreja te je najavio kako će vijećnici te stranke u svojim gradskim četvrtima i mjesnim odborima dobrovoljnim prilozima platiti pretplatu na Glas Slavonije. 

JEDNAKO PROŠLA I ''SLAVONSKA TELEVIZIJA'', TADA NIJE BILO REAKCIJE!

No, osječke HDZ-ovce novinari su podsjetili i kako je osječka gradska uprava još na početku prvog mandata prekinula suradnju sa Slavonskom televizijom te je isto naložila i svim gradskim tvrtkama da učine, a navodno je bilo i prijetnji da istu televiziju treba upropastiti, no reakcija HDZ-a tada je izostala.

"Ja na žalost ne znam ništa o tome, ne znam ni kada je to bilo, ali da se dogodilo za vrijeme mog mandata predsjednika gradskog odbora, budite sigurni da bih reagirao na to. I ako je to tako, ja također, kao i za Glas Slavonije osuđujem ovakav način. U ovom slučaju Glas Slavonije, sutra može biti bilo koji medij. Mi smo vrlo jasno rekli na tiskovnoj konferenciji da Osječanima nitko neće braniti slobodu govora i mišljenja pa tako se odnosi to i na Slavonsku televiziju", zaključio je Radić.

U HDZ-u su najavili i kako će vijećnici te stranke u svojim gradskim četvrtima i mjesnim odborima dobrovoljnim prilozima platiti pretplatu na Glas Slavonije.