Osječko-baranjska

U OSIJEKU OKO 400 NEZADOVOLJNIH GRAĐANA

Pravda za djevojčice - apel za zaštitu žrtava i prevenciju nasilja

Nedavni slučaj silovanja u Zadru šokirao je cijelu Hrvatsku. Građani i građanke diljem zemlje izašli su i na ulice. Prosvjed "Pravda za djevojčice" održao se u 13 gradova, među njima i u Osijeku. Osječani apeliraju – društvo i sustav mora zaštiti najslabije među nama – naše kćerke, sestre i majke i sve žrtve nasilja.

http://republika.eu/upload/images/0000000republika/ball-1930198_1280.jpg
Piše: Republika.eu / STV

Nasilje nećemo tolerarirati, na svima je nama, kada su već nadležne institucije zakazale da zaštitimo sve one kojima to treba, poručeno je s osječkog Trga slobode gdje se okupilo oko 400 nezadovoljnih građana.

"Kao buduća mama želim da se ovakve stvari prestanu događati, dakle potpuno prestanu događati što u Osijeku, što u cijeloj Republici Hrvatskoj i šire. Želim da ovim mirnim prosvjedom ukažemo instituacijama ali i cijelom društvu da ovako nešto neće nikada biti poželjno."

"Dovoljno je da svatko sebe pogleda i svoj način života i da izađe na ulicu ako ništa drugo kao podrška svemu ovome što se sada događa u ovoj našoj divnoj državi i da čisto pokažemo, da damo do znanja da se neke stvari moraju promijeniti iz korijena i da ovako zaista ništa ne može. Jer, nije samo okidač bilo ovo što se dogdilo u Zadru, već ovo što se sustavno radi, a to je da se apsolutno osobe koje su krive za seksualno uznemiravanje adekvatno ne kažnjava."

Upravo mirnim prosvjedom želimo ukazati na važnost pružanja odgovarajuće zaštite svim žrtvama svih oblika nasilja, kažu organizatori.

"Želimo naglastiti da kroz dolazak na mirni prosvjed i zapravo korištenje našeg prava u demokratskom društvu na odgovarajući način iskazujemo svoje nezadovoljstvo time što se osjećamo nesigurno u društvu koje na ovakav način pokazuje da žrtve nisu spremne govoriti koje im se događaju jer sustav pokazuje da ne brine o njima", kaže Mirna Šmit iz Neformalne organizacije građana.

Zato se mora intenzivizirati suradnja svih nadležnih institucija i udruga za pomoć žrtvama nasilja, a djecu i mlade educirati na programima prevencije. Jedino ćemo na takav način biti pravna država, poručili su prosvjednici.