Politika

PREGLED TJEDNA

Tjedan u znaku štrajka prosvjetara i poraza Johnsona u britanskom parlamentu

Štrajk osnovnih i srednjih škola te sramotna presuda zadarskog Županijskog suda u slučaju silovanja maloljetnice, događaji su koji su obilježili tjedan u Hrvatskoj. Na svjetskoj sceni to je bio poraz Johnsona u britanskom parlamentu.

Tjedan u znaku štrajka prosvjetara   FOTO:Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Tjedan je počeo, ali i završio štrajkom u osnovnim i srednjim školama. Po prvi puta održava se cirkularno tako da je svaki dan štrajkalo po nekoliko županija. Za sutra je pak najavljen frontalni štrajk pa će bez nastave biti škole u cijeloj Hrvatskoj. Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto. Premijer Andrej Plenković najavio je pred saborskom govornicom povećanje plaća svim državnim i javnim službenicima sljedeće godine za 6,12%, no sindikalisti tvrde - nismo to tražili. Sanja Šprem:

"Horizontalni pristup rješavanja naših problema ne rješava problem, ne rješava bit. Ako je 6 jednako 6 i ako se svi čude zašto ne prihvatimo premijerovih 6,12, a mi tražimo 6,11 evo poruke moje susjede - ako je 6 jednako šest, onda će rado premijeru i svakome u Vladi dati svojih 6, a oni neka njoj daju svojih 6."

Štrajku će se pridružili i fakulteti i to 24. listopada ako ne dođe do mirenja. A plaće prosvjetarima ponovno su uzrokovale probleme u vladajućoj koaliciji. Nakon HNS-a, ultimatum vladajućima poslao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima 6% ili neće biti ove Vlade."

Zbog presude zadarskog Županijskog suda da se osumnjičenici za višestruka grupna silovanja maloljetnice brane sa slobode, na noge se digla cijela Hrvatska. U brojnim gradovima održani su prosvjedi "Pravda za djevojčice".

"Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe."Za osumnjičenike je u međuvremenu ipak određen jednomjesečni istražni zatvor.

Resorni ministar Dražen Bošnjaković:

"Potpuno razumijem uznemirenost javnosti, međutim mislim da se moramo suzdržati harange. Moramo pustiti da državna tijela u zakonitom postupku utvrde relevantne činjenice."

Predstavljajući u Saboru godišnje izvješće o radu Vlade, uz niz pohvala na vlastiti i račun svojih ministara, premijer Plenković najavio je i sljedeće:

"Osobni odbitak kao neoporezivi dio dohotka podići ćemo sa 3800 na 4000 kuna. Ujedno najavljujem konzultacije sa socijalnim partnerima te daljnje značajno povećanje minimalne plaće."

Iz procedure u Hrvatskom saboru iznenađujuće je povučen prijedlog Zakona o radu koji je trebao regulirati ostanak u svijetu rada i nakon odlaska u mirovinu. Zašto, u intervjuu tjedna Media servisa objasnio je ministar rada Josip Aladrović.

"Govorimo o tome da nismo u ovom trenutku pustili u saborsku proceduru, ali to sigurno ne znači da nećemo, nego samo želimo nakon kvalitetnije i duže rasprave i rasprave koja će možda otvoriti nova potencijalna pitanja iz radnog zakonodavstva, za koje smatramo da ih je potrebno urediti, pustiti zakon u proceduru. Sigurni smo da ćemo na taj način pronaći najkvalitetnije rješenje".

Nakon što je ljetos u velikoj rekonstrukciji Vlade uspio zadržati svoju ministarsku fotelju, ministar zdravstva Milan Kujundžić preživio je i drugi opoziv. 48 saborskih zastupnika glasalo je za njegovu smjenu, dok je ministar podršku dobio od njih 79. Napetosti u Vukovaru uzrokovala je ćirilica. Vukovarsko Gradsko vijeće zaključilo je da nisu stečeni uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice pa je vijećnik SDSS-a Srđan Kolar gradonačelniku Ivanu Penavi dao statut grada na ćirilici na što je Penava ljutito reagirao.

"Zastupaju teze koje su dovele do ovog zla, do razaranja jednog grada, njima ja pomoći ne mogu, meni to ne mogu biti prijatelji, oni su meni i većini Vukovaraca neprijatelji, ne žele nam dobro", rekao je Penava.

Britanski premijer Boris Johnson doživio je veliki poraz u britanskom parlamentu. Odgođeno je glasanje o Brexitu jer je usvojen tzv. Letwinov amandman koji traži da se izlaz Velike Britanije iz Europske unije odgodi do 31. siječnja iduće godine. Na ulice Londona izašle su stotine tisuća ljudi tražeći novi referendum o izlasku iz Unije. Sve se to dogodilo nakon što su Johnson i čelnici Europske unije postigli dugoočekivani dogovor o rastanku Britanije i EU-a.U Kataloniji je velike prosvjede izazvala presuda katalonskim separatistima koji su 2017. organizirali referendum o nazavisnosti. Dobili su od 9 do 13 godina zatvora. Vrhunac nereda bio je na generalnom štrajku u petak u Barceloni gdje je više od pola milijuna zagovornika nezavisnosti Katalonije tražilo da se na slobodu puste katalonski dužnosnici te da se Katalonija odcijepi od Španjolske.