Društvo

MOGUĆA JE I SUDSKA ZABRANA?

Nakon prošlotjednog cirkularnog, danas štrajk u svim školama!

Nastavlja se štrajk u osnovnim i srednjim školama. Prošli tjedan štrajkalo se cirkularno, ali danas stupa frontalni štrajk u svim hrvatskim školama.

Nastavlja se štrajk u osnovnim i srednjim školama   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

Jučer su Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja poslali Vladi otvoreno pismo. Još jednom su ponovili da traže usklađivanje koeficijenta složenosti poslova, odnosno povećanje za 6,11% i povećanje osnovice svim javnim i državnim službenicima, a da Vlada predlaže tek povećanje osnovice svim javnim i državnim službenicima za 6,12%. Postavljaju pitanje ispunjava li Vlada zahtjeve sindikata u štrajku... Evo što je u petak izjavio Branimir Mihalinec:

"Ako zaostajemo za ostalim javnim službama, a svima jednako digne, zaostajanje ostaje i dalje. Rješenje problema nije da svima jednako podigne."

Još prošlog tjedna ministar rada Josip Aladrović u Intervjuu tjedna Media servisa najavio je da će Vlada angažirati neovisne stručnjake koji će odraditi evaluaciju složenosti poslova. To je ponovio i u nedjelju.

"Cilj je nagraditi izvrsne, a onima koji ne pokazuju rezultate pristupiti s te strane", kaže ministar rada Josip Aladrović. Na pitanje znači li to da su mogući i otkazi, odgovara: "Sve je moguće".

Hoće li štrajk biti plaćen, zabranjen ili će se dogoditi neka treća opcija?

"Tu su opcije o plaćanju odnosno neplaćanju štrajka. Druga opcija je i o sudskoj zabrani štrajka. Sve opcije stoje na stolu i vidjet ćemo što ćemo učiniti. Ovaj tjedan će biti riješeno", rekao je Aladrović.

Štrajk je najavljen do daljnjeg, a sindikati će o novim potezima izvjestiti u podne na konferenciji za medije.