Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Pravosuđe bi trebalo slušati isključivo Zakon i pravnu normu koja vrijedi podjednako za sve

Ukoliko vlast, Vlada i premijer, uz sve prisutnu i nesposobnu oporbu u Saboru, nastave provođenje politike kognitivne disonance, zemlji prijeti potpuno i sveopće zaostajanje. Štrajkovi, prosvjedi, demonstracije, silovanja, premlaćivanja, masovno iseljavanje, demografska katastrofa neviđenih razmjera, nedostatak radne snage itd., itd., to je današnja slika Hrvatske koja je iz dana u dan sve lošija", kaže prof. Bosanac te dodaje: "političari koji se dodvoravaju narodu, mogu taj narod slušati, ali pravosuđe bi trebalo slušati isključivo Zakon i pravnu normu koja vrijedi podjednako za sve."

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Gledam, čujem, čitam i ne vjerujem?! Predsjednica sugerira da: "Pravosuđe, prije svega, treba slušati narod". Konsterniran sam s tom izjavom predsjednice. Znate zašto? Zato što se predsjednica posve pogubila. Što reći? 

Treba razmisliti je li je predsjednica razumjela što bi to značilo za suvremenu zemlju i njezin Ustav? Ili ćemo u dogledno vrijeme, a prije samih izbora od predsjednice doživjeti performans uz vrisak: "Smrt fašizmu sloboda narodu!". Što se mene tiče ipak bi se kao jedinka iz naroda držao Ustava, zakona i propisa kao 'pijan plota'. Sukladno tome sudovi bi se trebali držati Zakona, a Ustav i zakone donosi Sabor koji narod na demokratskim izborima bira. Suprotivo, već vidim Hrvatsku nakon nadolazećih izbora, ukoliko pobijedi predsjednica, u čijem će Pravosuđu netko post festum pravno obrazložiti presude što ih je narod tražio i masovno gledao njihovo izvršenje na Trgu. 

Takvo se javno kažnjavanje moglo vidjeti na trgovima u Srednjem vijeku uz javnu egzekuciju, gurajući prokazane u lonac s vrelim uljem, giljotinu ili na lomaču. Drastično, zar ne? Ipak, držimo se sadašnje 'specifične' hrvatske demokracije i Ustava. Nama nije potrebno da: "Pravosuđe sluša narod". Nama je potrebna rekonstitucija hrvatskog pravosuđa. Zašto? Zato što je u Pravosuđu i danas snažno prisutan klijentelizam s pomoću koga su devedesetih godina nove političke strukture bjesomučno i nepotistički zapošljavale hadezeovske simpatizere, 'svoje' i druge. 

Sve je to usmjeravano pod političkom krinkom novog sudstva. I sam sam imao sudbena iskustva s nekim bandoglavim osječkim sucem čija me improvizacija prava i pravednosti navela na pitanje: 'Kako je moguće da je s tom snagom intelekta i razinom pravnog znanja dotični mogao diplomirati na Pravnom fakultetu?'.

Znate što? Ukoliko vlast, Vlada i premijer, uz sve prisutnu i nesposobnu oporbu u Saboru, nastave provođenje politike kognitivne disonance, zemlji prijeti potpuno i sveopće zaostajanje. Štrajkovi, prosvjedi, demonstracije, silovanja, premlaćivanja, masovno iseljavanje, demografska katastrofa neviđenih razmjera, nedostatak radne snage itd., itd., to je današnja slika Hrvatske koja je iz dana u dan sve lošija. 

Mnoštvo autora i mediji sve to pišu i podvlače da: "ništa od toga nije od jučer, sve to traje već jedno duže vrijeme, a zbog otuđenosti političke elite od naroda, potpune socijalne neosjetljivosti i bešćutnosti Hrvatska zapravo ide prema kaosu."

Želim reći da političari koji se dodvoravaju narodu, mogu taj narod slušati, ali pravosuđe bi trebalo slušati isključivo Zakon i pravnu normu koja vrijedi podjednako za sve.

Može li predsjednica javno istaknuti da je upravo njezina politička stranka, koja je i nju dovela na vlast, odgovorna za kaotično stanje u zemlji? Suglasan sam da je pravosuđu potrebna rekonstitucija ali je prethodno potrebna promjena vlasti na demokratskim izborima. Tu bi poruku narod trebao dati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Slušam govor premijera u Saboru i ne mogu vjerovati kolika postignuća je Vlada postigla u njihovom, do sada, trogodišnjem, vladanju. Zatvorim oči, a kroz um mi prolaze podatci kao na kompjutoru i zaključujem: "Ma, nije moguće!? Ne gledam li ili živim li u paralelnoj stvarnosti u Hrvatskoj?". Odlazim do prozora i motrim ulicu, nema građana, djece što u školu odlaze, nema radničke i službeničke užurbanosti? Ali, slušam premijera koji se hvali da se u zemlji dobro živi i da sve ide na bolje s njegovom Vladom? Kaže kolega prof. Lj. Jurčić da nema proizvodnje i da u zemlji treba preko 200 tisuća radnika. Dobro! On tvrdi da je zemlji potrebno 200 tisuća radnika. Moja istraživanja završavaju na 600 tisuća zaposlenih više da bi se pokrenula proizvodnja, rast i razvoj zemlje. Dakle, reda veličina, nama u zemlji treba biti zaposleno oko 1,9 milijuna radnika, poljoprivrednika i administracije. Suglasan sam da u zemlji treba u administraciji raditi oko 250 tisuća, a u gospodarstvu preko milijun i devetsto tisuća zaposlenih. Tada bi se hrvatsko društvo i država mogli naći na putu rekonstitucije i održivog rasta i razvoja. Upravo sam htio opisati s čim bi se trebalo sučeliti premijera kad pročitam na fb što misli kolega I. Lovrinović? Naime, tijekom izlaganja premijera kolega Lovrinović više nije mogao slušati tu vrstu glorifikacije uspjeha Vlade i premijera, te je napustio Sabor uz komentar s obrazloženjem stvarnog stanja u zemlji. Kaže: "Nisam to mogao progutati, a govor premijera jedva sam izdržao slušati osam minuta. Nakon toga sam jednostavno napustio sabornicu". Evo nekih činjenica što ih je napisao I. Lovrinović. Približno ta saznanja imam i iz vlastitih istraživanja ali prepisujem Lovrinovića koristeći model: "Ako laže koza ne laže rog!". Op.cit. I. Lovrinović: 

"1) javni dug je njegovim dolaskom iznosio 384, a sada 298 mlrd kuna,
2) vanjski dug je iznosio 43, a sada 44,5 mlrd eura,
3) iselilo se između 150 i 200 000 ljudi,
4) prosječna mirovina pala na samo 38% u odnosu na prosječnu plaću,
5) dugovi zdravstva narasli na 7 milijardi kuna, a lista čekanja nikad duža,
6) gase se industrijski pogoni i forsira samo turizam,
7) poljoprivredna proizvodnja nikada nije bila manja, a uvoz hrane nikada veći,
8) gura nas suludo u projekt euro i grčki scenarij, ovršeni, blokirani,
9) sve manje djece.. Ima toga još puno, ali i ovo je previše.
On u ime Vlade sada nudi svima ono što se traži samo da ne remete plan i razdoblje predsjedanja EU-om i da se ostane na vlasti.
To znaju njegovi koalicijski partneri koji u ovom vremenskom i političkom škripcu žele izmusti što više jer su zbog toga i ušli u političku trgovinu!!!
Samo masovniji izlazak na nove izbore uz nove ljude, poštenije i stručnije, može riješiti ovu kaljužu. Sve je u rukama građana!"( napisao je 17.10.2019. godine na svom fb kolega I. Lovrinović.).

Posve na kraju bilo bi potrebno posebno naglasiti: "Zašto nam sve ide naopako?". Pa, dok su se najviši pravosudni dužnosnici zapadnog svijeta i politička struktura usmjereni na borbu protiv sve prisutne divljajuće korupcije, Hrvatska, članica Europske unije i NATO-a, je svrstana u najkorumpiraniju istočnoeuropsku državu.

Ha, predsjednica bi rekla: " Neka pravosuđe sluša narod!"? Svašta!

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.