Osječko-baranjska

NAKON VIŠEGODIŠNJEG ČEKANJA

Napokon radovi na uređenju Kulturnog centra Osijek

Nakon višegodišnjeg čekanja grad Osijek napokon je krenuo u uređenje i opremanje unutrašnjosti zgrade Kulturnoga centra Osijek, koji je izgrađen uz zgradu Eurodoma na Trpimirovoj ulici. Radovi su započeli sredinom mjeseca rujna, a u prvoj fazi do kraja ove godine plan je urediti oko 1400 od ukupnih 3800 četvornih metara kompleksa, koji se prostire na 4 etaže. Posao je povjeren domaćoj tvrtki Vodovod-Montaža, a vrijednost ovih radova iznosi gotovo 7 milijuna kuna.

Piše: Republika.eu / STV

U prostorima budućih dvorana, foajea i pozornica novog osječkog Kulturnog centra glavne uloge prije svih zaigrali su građevinski radnici. Ovdje na vrhu četvrtoga kata bit će velika otvorena pozornica s pogledom na panoramu grada. Bit će među prvima uređena i već sljedećeg ljeta gostima Centra biti na usluzi.

"Početkom ljeta bi ovdje prema sadašnjim planovima imali i početak i prvih programa u Kulturnom centru, baš u zgradi, tako da jedan cijeli programski dio rada Kulturnog centra za iduću godinu je baš osmišljen na ovoj krovnoj pozornici, a kako sad stvari stoje, mislim da će do te realizacije svakako i doći", kaže ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić.

Građevinski radovi na uređenju Centra, odnosno dovršetku zgrade sukladno glavnom projektu, krenuli su na sve 4 etaže, a u prvoj fazi, osim otvorene pozornice na vrhu zgrade, planirano je i uređenje prizemne etaže, odnosno galerijskog prostora, male višenamjenske dvorane, studijskih prostora te cjelokupnog stubišta i uredskih prostorija Centra. S dinamikom radova prvi ravnatelj Kulturnoga centra vrlo je zadovoljan.

"Meni, budući da nisam u toj struci je bilo fascinantno ući u prazan, taj jedan roh bau prostor Kulturnog centra u 9 mjesecu i pomisliti jeli moguće da će se toliko toga napraviti u svega tri mjeseca. Ali kada je tvrtka Vodovod – Montaža krenula sa svojim suradnicima, to je situacija da se iz dana u dan čovjek začudi kad vidi koliko je toga napravljeno", dodaje Majić.

Nakon prve faze slijedi kompliciraniji dio radova, a oni obuhvaćaju i uređenje velike koncertno-kazališne dvorane sa 400 sjedećih mjesta i velikom pozornicom.

"Ako zamislimo kao jednu ploču čokolade Kulturni centar, dakle on se sastoji od ove južne i sjeverne strane, a između njih se proteže zapravo ta cijela dvorana. Tako da ovaj južni dio, taj južni toranj Kulturnog centra će se napraviti već u ovoj prvoj fazi, a ova druga faza, s obzirom da je riječ o uređenju dvorane, i ako uzmemo u obzir da se u Hrvatskoj takav posao, u cijeloj zemlji, odvija svakih nekoliko godina po jedna, onda možemo dobiti sliku koliko je zapravo kompleksan", kaže Majić.

Okvirno je ugovoren završetak cjelokupnog Centra u roku 4 godine, a procjenjena vrijednost kreće se oko 25 milijuna kuna i još nije poznato hoće li ih u cijelosti osigurati grad Osijek iz svoga proračuna ili će se povući iz drugih izvora. U svakom slučaju, ukoliko se sve privede kraju kako je i planirano, ova će zgrada doista dobiti ulogu novog središnjeg kulturnog mjesta Osijeka.