Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan štrajka, zelenog svjetla za Schengen i novih napetosti u koaliciji

Tjedan se nastavio štrajkom prosvjetnih radnika, a u četvrtak su se pridružili fakulteti. Premijerova fiskalna disciplina dovela je do novih trzavica u koaliciji. Hrvatska je ovog tjedna dobila i pozitivan znak za ulazak u Schengensku zonu, samo preostaje ratifikacija i nezadovoljna Slovenija.

Vilim Ribić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

U tjedan se ušlo sa štrajkom u školama , a završilo je sa štrajkom u školama i fakultetima. Bili su sindikati na Markovu trgu i slali poruke premijeru, a vlada je pozvala na sastanak na početku novog tjedna.

"Stvara jednu lošu atmosferu među roditeljima, stvara jednu nepotrebnu atmosferu kontinuiranoga pritiska na različite županije, razgovori su se vodili i mi smo otvoreni za razgovore i dalje."

"Priča premijerova koji stalno priča da povećanjem osnovica zadovoljava naše zahtjeve, to je jedna obmana javnosti koju on često govori", tvrdi Mihalinec.

Kako bilo tjedan se nastavlja štrajkom u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Inzistiranje na većim plaćama za prosvjetu dovelo je do novog sukoba u vladajućoj koaliciji. HNS je poručio da neće podržati proračun u kojem nema novca za prosvjetne radnike, dok iz HDZ-a poručuju da ih nitko neće ucjenjivati i da su spremni na izbore.Hrvatska je ovog tjedna u Bruxellesu dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengenski prostor.

"Ovo je još jedan politički i diplomatski uspjeh. Drago mi je da smo na tome radili predano i tiho i što je najvažnije ostvarili rezultat."Dan nakon odluke europski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos stigao je u Zagreb i naglasio da Hrvatska mora nastaviti održavati visoku razinu sigurnosti vanjskih granica.

"Hrvatska će morati nastaviti sa stalnim radom na svim akcijama na polju upravljanja vanjskim granicama kako bi se nastavilo s ispunjavanjem uvjeta. Hrvatska trebala osobito trebala zadržati visoku razinu nadzora nad vanjskim granicama osobito prema BiH."Avramopoulos je izrazio nadu da će proces ratifikacije proći bez problema te da će Hrvatska i ući u schengenski prostor. A protivljenje već iskazuje službena Ljubljana. Slovenski dužnosnici odluku o Hrvatskoj smatraju političkom.

Štrajka se do daljnjeg i u slavonskobrodskoj firmi Đuro Đaković. sindikalist Antun Štivić poručio je da ako plaća ne sjedne do srijede, radnici će izaći na ulice.

"Krećemo dalje, pripremamo sindikalne akcije. Sljedeći tjedan izlazimo na ulice, najavili smo prosvjed pred zgradom Županije u srijedu. Poslali smo pismo ministru branitelja pošto ima puno branitelja da dođe u ponedjeljak. Radimo na tome da na neki način damo do znanja javnosti da se ne smije dogoditi da hrvatski radnici rade bez plaće", objasnio je Štivić.

​Dan nakon što ja na aukciji prodan brod na sudskom ročištu odlučeno je da Uljanik u stečaju nastavlja sa svojim poslovanjem.

Sagi o Brexitu nema kraja. I dok je nova odgoda neizbježna, nakon što su na nju pristale članice Unije, ne zna se kolika će biti. Za tu odluku čekaju rezultat glasanja u britanskom parlamentu u ponedjeljak o održavanju prijevremenih izbora 12. prosinca, kako je predložio premijer Boris Johnson.

Što se ostatka svijeta tiče val prosvjeda zahvatio je brojne zemlje. Katalonci negoduju u Španjolskoj, Iračani se krvavo bune protiv sektaštva i korupcije, a Čileancima je dosta zakidanja građana i porasta cijena. Europsku javnost zgrozila je vijest o 39 mrtvih, koji su sklanjajući se od europskih graničnih kontrola život povjerili krijumčarima i skončali u tegljaču u Britaniji.

U Hrvatskoj je u tjednu za nama nastavljeno suđenje, Smiljani Srnec u poznatom slučaju u Zadru su pretučena dvojica muškaraca zbog boje kože i seksualnog opredjeljenja. Od sportskih događanja izdvojimo dobar rezultat Dinama na gostovanju kod Šahtara u 3. kolu Lige prvaka. Bilo je 2-2.