Osječko-baranjska

NOVI PROSVJED U ČEMINCU

Prosvjednici: Pinjuh je faraon i gospodar života i smrti, spremni i na blokadu prometnica

Poljoprivrednici iz Općine Čeminac prosvjedovali su protiv odluke načelnika Zlatka Pinjuha o nerazvrstanim cestama. Odlukom je određeno kako će za vozila teža od 7 i pol tona plaćati naknada za korištenje tih cesta, koje vode do njiva. Pinjuh tvrdi kako je sve po zakonu, dok poljoprivrednici to vide kao samo još jedan dokaz samovolje načelnika, kojim njima onemogućava rad.

Piše: Republika.eu / STV

Znakovi zabrane prolaza, njih 30-ak, za vozila teža od 7,5 tona postavljeni su na nerazvrstane ceste u Općini Čeminac. Poljoprivrednici prosvjednici, kažu kako im je time onemogućen ulazak na njihove njive, i rad.

"Ova njiva je trebala biti zasijana, moja isto također i naša svih nas koji smo u ovom nizu, samo na ovoj strani, govorim ove najkrupnije, spriječeni ustavno da radimo da dohodimo da hranimo obitelji, da plaćamo svoje obaveze, poreze. Međutim pogledajte kako ovo izgleda. Mi smo u tolikom strahu da nama već polako i pozliva i pojedinci i praksitene pijemo", kaže poljoprivrednik iz Čeminca i član Odbora za ratarstvo HPK Petar Pranjić.

Načelnik Pinjuh, svojim odlukama, kaže Pranjić blokira i velike subjekte koji zbog znaka ne mogu prići svojim farmama. Pinjuha su prosvjednici prozvali gospodarom života i smrti u Čemincu i faraonom. Mnogi su i prije dobivali visoke kazne u rasponu više desetaka tisuća kuna, i to, kažu Visoki upravni sud već je, kaže oporbeni vijećnik Matko Perković, ukinuo raniju sličnu odluku o nerazvrstanim cestama, tvz. traktorine.

"I nakon toga je vijeće donijelo odluku o nerazvrstanim cestama u kojemu je njega ovlastilo da napravili pravilnik o korištenju nerazvrstanih cesta. I temeljem pravilnika kojeg nitko nije vidio on je postavio ove znakove koje vidite sada", kaže vijećnik u Općini Čeminac Marko Perković.

Pinjuh pak kaže, kako je sve po zakonu. Dotakao se i ranije spomenute odluke o porezima na javne površine, te kazao kako se s većinom poljoprivrednika koji koriste, kako kaže, agresivne strojeve, dogovorio oko minimalnih cijena, gdje se obračunavalo prema kilovatima, što su bili iznosi od oko 150 kuna godišnje.

"Ti isti koji su danas nezadovoljni znakovima, su se žalili kako to nije sukladno zakonu, što sam ja i kazao da nije, pa je taj članak 6. te odluke o porezima na javne površine ukinut, samo taj dio obračuna, i sad smo to uskladili sa zakonom o cestama, koji je naravno rigorozniji u onom dijelu ako budete zatečeni na nerazvrstanoj cesti a nemate odobrenje općine za korištenje nerazvrstane ceste", kaže načelnik Općine Čeminac Zlatko Pinjuh.

Pinjuh, koji je u javnost nekoliko puta dospio zbog prosvjedovanja mještana i brojnih kaznenih prijava na rad svoje uprave, pita se odakle tolika srdžba i takav pristup životu i radu kod prosvjednika, za koje smatra kako koriste javnu imovinu, odnosno zemlju u zakupu za svoje bogaćenje, a zajednici nisu spremni ništa vratiti. Prosvjednici pak kažu, spremni su i na blokadu prometnica, i to uskoro, a od države čak su spremni zatražiti i ukidanje same Općine Čeminac.