Društvo

ŠTRAJK SE NASTAVLJA

Nastave danas nema u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, očekuje se sastanak s ministrima

Prosvjetari ulaze u peti tjedan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Nastave danas nema u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj, a sutra u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

Štrajk   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Predstavnici sindikata trebali bi se sastati s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak te s ministrom rada Josipom Aladrovićem, koji je prošlog tjedna izjavio:

"Cijelo vrijeme ista priča, mi nešto ponudimo, s druge strane se odbija. Intenzivno je traženje onoga što su na početku započeli. Mi ćemo njima doći s ponudom i vidjet ćemo. Sindikati su naravno htjeli razgovor i imat će ga."

Dok je HNS zadovoljan postignutim dogovorom s HDZ-om oko 2 posto većim koeficijentom ako se isti uredbom ne uredi do 1. srpnja 2020., sindikati njihovo zadovoljstvo ne dijele. Daleko je to od 6, 11 posto koliko traže, poručuju, a o ponudi koju dobiju na sastanku s ministrima, tvrde, odlučit će na referendumu. U srijedu će učionice biti prazne u cijeloj Hrvatskoj, priključuju im se ponovno i fakulteti, a za taj dan najavljen je i veliki prosvjed na Markovom trgu. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem:

"Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. Pristisak znamo pojačavati. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će i dio Hrvatske biti na Markovom trgu. to to znači? U srijedu 6.11 bit će preosvjed za 6,11 posto. Naziv prosvjeda je '6.11 za 6,11'."