Osječko-baranjska

NASTAVAK SUĐENJA U ZAGREBU

Jaman: Ja sam bio zapovjednik, a Glavaš alfa i omega

U nastavku ponovljnog suđenja Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima u slučajevima garaža i selotejp na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio je Nikola Jaman, umirovljeni časnik Hrvatske vojske iz Osijeka. Jaman je na prvom suđenju rekao kako je on bio zapovjednik Zaštitne čete te da Branimir Glavaš u to vrijeme nije zapovjedao vojnim formacijama. Na ponovljeno suđenje pozvan je kao svjedok tužiteljstva, i to nakon što je u medijima govorio kako su svjedoci u prvom postupku lažno svjedočili u Glavaševu korist te da će on promijeniti svoj iskaz i teretiti Branimira Glavaša.

Piše: Republika.eu / STV

Nakon bombastičnih medijskih objava, ali i zahtjeva tužiteljstva da ga se kao bolesnog čovjeka ispita što prije, Nikola Jaman našao se na stolici za svjedoke zagrebačkog suda. Upitan za događaj od 12. srpnja 91. godine rekao je da ne zna na čega se odnosi, a za 31. kolovoza, kada je u dvorištu osječkog Sekretarijata ubijen Čedomir Vučković, kazao je da nije bio tamo kada se to dogodilo, nego je došao poslije toga te večeri.

"Ja sam došao, otprilike desetak metara sam prošao, i jednostavno, meni je rekao, to vam nisam rekao, stražar mi je rekao, zapovjedniče dogodilo se ubojstvo, kaže jedan je čovjek htio preskočiti ogradu, preskočio je i išao je da ubije Glavaša", rekao je svjedok Nikola Jaman.

Jaman danas na sudu nije rekao sve ono što je u medijima govorio. Nije ni opovrgnuo svoje ranije tvrdnje da je on bio zapovjednik Zaštitne čete, ali je svoju i Glavaševu ulogu u to vrijeme opisao na drugačiji način.

"Ja sam bio zapovjednik, zamjenik je bio Fehir, a gospodin Glavaš je bio alfa i omega za cijeli Osijek. To zna cijeli grad, to znaju svi Osječani", rekao je Jaman.

Tužitelj mu je potom predočio dio zapisnika s prošlog svjedočenja od 14. siječnja 2009. godine.

"Pa ste na trećoj stranici, treći odlomak, naveli: "negdje do prosinca 91. godine Branimir Glavaš je bio sekretar u Sekretarijatu za narodnu obranu i nije bio u zapovjednim strukturama, niti je mogao pokraj mene zapovjedati pripadnicima Zaštitne čete". Sad drugačije govorite."

"To sam izjavio i lagao sam."

Glavaševa obrana predočila je i iskaze iz istrage i sudskog postupka, u kojima Jaman iskazuje drugačije od onoga što je danas svjedočio.

Obrana i Branimir Glavaš uložili su prigovor na njegovo svjedočenje.

"Iskaz svjedoka Jamana u potpunosti je čista laž. Svjedok Jaman je barem dva dana prije 31. kolovoza otišao u Njemačku. Dobro, to su rekli branitelji, i ja želim reći. Ja sam se vratio 3. ili 4., on se vratio poslije mene, rujna. Domaćin posjeta u dijaspori je bio Branko Marić iz Kölna, koji danas živi u Osijeku, koji može o tome događaju svjedočiti. Dakle, svjedok Jaman u potpunosti danas laže", rekao je Branimir Glavaš.

Veliki je interes medija izazvalo današnje ročište na kojem je svjedočio Nikola Jaman. Prije svega zbog njegovih ranijih medijskih istupa u kojima je najavljivao kako će promijeniti svoj iskaz i duboko pokopati Glavaša. No, u sudnici malo je toga rekao što su mediji očekivali, ali je zato uslijedila prava medijska predstava na izlasku iz sudnice i iz samoga suda.

A što su motivi drugačijeg Jamanovog svjedočenja zanimalo je novinare. Branimir Glavaš rekao je kako je o tome sudu podnio podnesak, a da se radi o Jamanovoj ucjeni, reketu i osveti zbog kokoški stradalih u poplavi 2014. godine u Petrijevcima.

Suđenje se nastavlja u utorak 12. ovoga mjeseca.