Osječko-baranjska

JEDAN OD NAJGORIH DANA U POVIJESTI

Bizovac – zločin bez kazne!

Bizovac se prisjetio jednog od najgorih dana u svojoj dugoj povijesti – raketiranja ovog mjesta tijekom Domovinskog rata. Tom prigodom poginulo je osmero ljudi, a 24. je ranjeno.

Bizovac – zločin bez kazne!   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

U zrakoplovnom napadu iz više smjerova napadnuti su Hotel Termia, željeznički kolodvor i samo središte mjesta, gdje je i stradalo najviše ljudi. 3 zrakoplova izvela su zračni napad na Hotel Termia, izbacili 2 teške bombe i ispalili 6 raketa. Preostala dva zrakoplova raketirali su željeznički kolodvor. Tog poslijepodneva, tijekom očevida, još dva zrakoplova iz smjera Našica raketirala su središte Bizovca.

Ukupno osmero poginulih i 24-oro ranjenih. Među žrtvama i 11-godišnji dječak. Do danas nitko nije odgovarao. Još jedna tužna obljetnica na groblju uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Dokaza ima, pomaka nema.

"Da li je ikada podnesena prijava DORH-u mi to ne znamo, iako meni se čini kao običnom čovjeku, da bi se počinitelj mogao vrlo lako naći. Mi smo apelirali, ali nikakvih rezultata nema. Ja znam da je i onda napravljena savršena istraga, posjeduje se dokumentacija u policiji, kako se to zbilo, savršeni zapisnik postoji, fotografije koje su napravili i novinari, fotoreporteri, policijski službenici postoji film minitu kasnije sve snimljeno, emitirano na vašoj televiziji i ostalim televizijskim kućama, međutim pomaka nema", kaže načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković.

"Ljudi koji se bave istraživanjem zločina koji su počinjeni za vrijeme Domovinskog rata bi svakako ovaj zločin trebali istražiti, one koji su krivi, privesti licu pravde, barem na taj način satisfakciju ljudima koji su taj dan ostali bez svojih najmilijih", kaže zamjenik osječko-baranjskog župana  Goran Ivanović.

Ovaj zločin u Bizovcu pokazuju koliko su rat i sloboda koju smo izvojevali bili skupo plaćeni – dodao je Ivanović. Zapamtimo im imena: Josip Marinić, Josip Jurenac, Darko Kovačević, Slavko Vidaković, Tomislav Kranjčević, Derviš Grabus, Reza Vuković i jedanaestogodišnji Dragan Cvetković.