Društvo

POJAČAN NADZOR TIJEKOM VIKENDA

Pred nama je Martinje, policija poziva na dodatan oprez u prometu

Pred nama je Martinje, stoga policija poziva na dodatan oprez u prometu. Na cestama će ovaj vikend u preventivno-represivnim akcijama biti maksimalan broj policijskih snaga.

Ilustracija   FOTO:Photo Mix / Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Kakve će mjere provoditi u narednim mjesecima rekao nam je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija.

Od 8. do 12. studenog povodom Martinja, narodnog običaja krštenja mošta, očekuje se povećan broj sudionika u prometu koji su konzumirali alkohol. Kako bi spriječili eventualne kobne posljedice, iz MUP-a poručuju da će tijekom vikenda nadzor biti pojačan. 

"Uspostavit ćemo veliki broj kontrolnih punktova na kojima ćemo kontrolirati vožnju pod utjecajem alkohola i te punktove ćemo često mijenjati. U ove aktivnosti uključit ćemo onaj maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika. Naravno i svu policijsku tehniku. Međutim, moram reći da u toj kontroli nećemo kontrolirati samo vožnju pod utjecajem alkohola. Kontrolirat ćemo i sve one ostale prekršaje. Pogotvo one teške zbog kojih se događaju prometne nesreće", kaže voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija.

Pojašnjava koji su to točno prekršaji u prometu na koje će policija ovoga vikenda posebno obratiti pažnju.

"Prvenstveno nadzirat ćemo brzinu kretanja vozila, ali isto tako kontrolirat ćemo i korištenje sigurnosnog pojasa, smještaj djece u vozilima, ali naravno i onaj prekršaj koji je jako opasan, a koji se često banalizira, a to je razgovor mobitelom za vrijeme vožnje."

Vozačima savjetuje da ukoliko piju, volan prepuste nekom drugom.

"Dakle, savjeti vozačima koji će u proslavu Martinja, a pritom konzumirati alkohol da ako već do toga dođe da se vozilo ostavi parkirano na propisan način, da se pješači odnosno da se koristi javni prijevoz, odnosno usluge taxi prijevoza. Ono što je uvijek dobro da se unaprijed dogovori onaj tko će ostati trijezan i voziti natrag."

Stanje u prometu pojačano će se nadzirati tijekom cijelog studenog, i u prosincu, upozorava.

"Mi ćemo i dalje nastaviti s aktivnostima kroz cijeli studeni i prosinac jer to je i vrijeme kada imamo od Božića i Nove godine, dakle razdoblje u kojem imamo više vozača koji kozumiraju alkohol. Tako da ćemo naravno aktivnosti usmjeriti i provoditi i do kraja godine."

Policija je objavila i statističke pokazatelje u deset mjeseci 2019. godine. U prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2 posto poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda, pojašnjava Mataija.

"Prema statističkim pokazateljima za deset mjeseci smrtno su stradale 242 osobe i to je 33 osobe manje smrtno stradale u odnosu na 10 mjeseci prošle godine. Bilježimo i ukupno manji broj prometnih nesreća i ukupno manji broj lakše i teže ozlijeđenih osoba."