Društvo

100 DANA PRIMJENE NOVOG ZAKONA

U tri mjeseca zbog prekršaja u prometu u zatvor poslan 161 vozač

U 100 dana primjene novog rigoroznog zakona zbog prekršaja u prometu u zatvor je poslan 161 vozač, piše u utorak Jutarnji list.

Ilustracija   FOTO:Davor Zunic / CROPIX
Piše: HINA

 Prošlo je prvih 100 dana primjene novog, drastično pooštrenog Zakona o sigurnosti cestovnog prometa i iako svi podaci s kraja prošlog mjesesca još nisu procesuirani, u MUP-u tvrde da je stanje sigurnosti cestovnog prometa u prvih deset mjeseci ove godine bolje nego u istom razdoblju lani, navodi dnevnik.

"Ove godine imali smo 1847 nesreća manje te 840 nesreća sa stradalima manje. Situacija je bolja. Prošle godine u prvih deset mjeseci u prometnim nesrećama poginulo je 258 osoba, a ove godine 226, dakle 32 manje. Imamo i 808 manje ozlijeđenih", otkriva voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija.

Od ukupnog broj počinitelja, 782 su uhićena. Doduše, dio njih je zadržan u pritvoru do 12 sati radi triježnjenja te za njih 697 predložena je kazna zatvora. Ipak, u ova tri mjeseca nadležni sudovi su za 161 počinitelja donijeli odluku o pravomoćnoj zatvorskoj kazni, a u 241 slučaju su odbili takav policijski prijedlog, ističe Jutarnji list.

U tijeku su sudski postupci protiv 295 počinitelja za koje je predložena zatvorska kazna. Minimalna potvrđena zatvorska kazna je 30 dana, a najveća pravomoćna zatvorska kazna u trajanju 120 dana donesena je ovih dana na sudu u Puli.

Za 1819 počinitelja sudovima je predložena novčana kazna. Do sada su novčane kazne sudski potvrđene za 357 osoba. Najveća potvrđena novčana kazna je u iznosu od 30.500 kuna.

U najvećem broju uzrok nesreća sa smrtno stradalima je prevelika brzina. Od ukupnog broja poginulih, čak ih je 117 poginulo zbog prevelike brzine. Upravo je prevelika brzina i najčešći prometni prekršaj. Policijski službenici godišnje poduzmu oko 250 tisuća mjera zbog prebrze vožnje, donosi Jutarnji list.

(Hina) xam yam