Crna kronika

NASTAVLJENO SUĐENJE U ZAGREBU

Svjedok Klarić posvjedočio: Vladimir Faber osobno me zvao da se pomogne Željku Mažaru!

Svjedočenjem bivšeg policajca Krste Klarića, koji je kazao da nije vidio prvooptuženog Branimira Glavaša u dvorištu u kojem je ubijen Čedomir Vučković, u utorak je na Županijskom sudu nastavljeno ponovljeno suđenje za ubojstva i mučenje osječkih Srba ratne 1991. Također, Klarić je posvjedočio kako ga je tadašnji načelnik PU osječko-baranjske Vladimir Faber osobno zvao da se pomogne Željku Mažaru. Svjedočio je i nekadašnji pripadnik zaštitne čete Zvonko Biljuš. Detalji ovih svjedočenja ne idu u prilog optužbe, jer dovode u pitanje iskaz Krunoslava Fehira te ulogu Vladimira Fabera u pripremanju slučaja Glavaš.

Županijski sud u Zagrebu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

"Kao policijski pripravnik došao sam po dojavi do zgrade Sekretarijata za narodnu obranu gdje sam vidio kako stariji muškarac leži s prostrijelnom ranom ispod drveta. Od prisutnih gardista sam čuo da je taj muškarac preskočio ogradu te da je ga je upucao stražar mlađe dobi. Ostavljam mogućnost da se radilo o osobi prezimena Fehir jer mi se to prezime učinilo neuobičajenim pa sam ga zapamtio", izjavio je Klarić.

Pritom je dodao da se ne sjeća je li u dvorištu vidio istražnog suca i da identitet stražara koji je pucao nije sporan jer je zapisan u službeni zapisnik.

"Jedan od stražara je donio automatsku pušku 'thompson' i rekao da je njome bio naoružan ubijeni. Glavaša u dvorištu nisam vidio, niti sam vidio Nikolu Jamana", rekao je Klarić.

Posvjedočio je Klarić i o tome kako ga je Vladimir Faber osobno zvao da se pomogne Željku Mažaru, policijskom inspektoru protiv kojega se, podsjećamo, vodilo nekoliko disciplinskih postupaka, od kojih je u jednom donesena prvostupanjska osuđujuća odluka, zbog koje mu tada je prijetio otkaz.

Budući da je, prema vlastitom svjedočenju iz 2017. godine, Mažar imao izravna saznanja o dogovoru Vladimira Fabera i tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Bajića o tome kako će sve "natovariti" Glavašu, nazvao je Fabera i zahtijevao poništenje disciplinskog postupka u njegovom slučaju, ili će, kako je tada najavljivao, u suprotnom sve što zna objaviti u medijima.

PROČITAJTESve je više detalja koji potvrđuju kako je iskaz Gordane Getoš Magdić iznuđen pod prisilom i uz velike ucjene i prijetnje!

Nakon toga, svjedočio je tada Mažar, nazvao ga je tadašnji načelnik PU osječko-baranjske Darinko Mikulić, pitao ga što to priča Faberu, te pozvao da dođe kod njega u ured, rekavši da će to biti riješeno. Razgovarao je s Mikulićem i dobio papir nazvan "Zapisnik o usmenoj raspravi" navodno održanog prvostupanjskog disciplinskog suda u Osijeku, u kojem se navodi kako se nakon podneska načelnika policijske uprave odustaje od zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka protiv njega. Tako je, rekao je 2017., sve završilo, iako nikada nije dobio nikakvo rješenje drugostupanjskog suda u Zagrebu na kojem je disciplinski postupak protiv njega već bio.

Svjedok Klarić na današnjem je ročištu rekao kako ga je Vladimir Faber osobno zvao da se pomogne Mažaru te kako je nakon toga postupak obustavljen, i to nakon povlačenja načelnika Darinka Mikulića. 

Branimir Glavaš na to je stavio primjedbu, te naglasio da prvostupanjski sud nije mogao donijeti odluku o obustavi disciplinskog postupka zbog povlačenja zahtjeva načelnika, obzirom da je postupak već bio u žalbenom stadiju.

"Radi se o falsifikatu po nalogu Vladimira Fabera", zaključio je Glavaš.

Svjedočio je i Zvonko Biljuš, tadašnji pripadnik zaštitne čete, koji se u inkrimirano vrijeme zajedno sa suborcima vratio s terena u Brestju.

''Nisu nas pustili u dvorište jer su u njemu policajci obavljali očevid'', zaključio je Biljuš.

Iskazima svjedoka i samim tijekom današnjega ročišta obrana Branimira Glavaša je zadovoljna.

"Komentiram ga na isti način na koji komentiram cjelokupni tijek ponovljenog postupka, a to je da se svakim danom, odnosno svakim raspravnim danom i sa svakim saslušanjem svakog pojedinog svjedoka slaže mozaik koji će na kraju dati sliku potpune neutemeljenosti optužnice. Dakle, za razliku od onog prvog postupka u kojem se nastojalo da se ne utvrde činjenice koje idu u prilog obrani, ovdje se utvrđuju sve činjenice kako to ZKP i određuje", kaže odvjetnik Dražen Matijević.

U srijedu je na rasporedu još jedno zakazano ročište, a upitno je hoće li i kada biti zakazana nova, jer ukoliko predsjednica sudskog vijeća prijeđe na novi Visoki kazneni sud, mora se izabrati njezina zamjena, a postupak, koji traje već više od 10 godina, u tom slučaju, opet će krenuti iz početka.