Društvo

PRAZNE KLUPE 23 DANA

Štrajk se nastavlja do daljnjeg, sindikati najavili nove aktivnosti na Markovu trgu

23. je dan štrajka prosvjetara. Nastave danas nije bilo u osnovnim i srednjim školama u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a štrajku se pridružio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Štrajk se nastavlja do daljnjeg   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Za danas je bio najavljen nastavak pregovora sindikata i Vlade, no do tog sastanka nije došlo - sindikati su Vladi uputili ultimatum, jednog ministra optužili su da laže, a najavili su i nove aktivnosti na Markovu trgu.

Šesti je tjedan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Prazne klupe 23. dana štrajka bile su u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Obrazovni sindikati optužili su ministra Josipa Aldrovića da laže jer je za danas najavio nastavak pregovora, no do tog sastanka nije došlo. Sindikati tvrde - poziv nismo dobili. Branimir Mihalinec:

"Ministar Aladrović je mirno mogao koristeći medije i vas kojima je svjesno pustio laž, mogao je objaviti da neće biti sastanka. Ovako izrećena laž može steći dojam da Vlada poziva na sastanak, a bahati sindikati ne žele doći na taj sastanak."

Iako prosvjetari ne odustaju od svog zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova od 6,11%, sindikati su Vladi dali rok da im do 16 sati e-mailom pošalje svoju posljednju ponudu. Sanja Šprem:

"Ovoj sagi iscrpljivanja i igre živaca mora doći kraj. U slučaju da Vlada Republike hrvatske debelo razmišlja je li 0 + 0 = 6, mi ćemo nacrt njihove ponude prezentiran na sastanku prošli tjedan, dati na referendum. Ako želi da 68 tisuća zaposlenika u sustavu obrazovanja vidi tu sramotu i ako je to zadnja ponuda, onda ćemo ju poslati u sve škole u Republici Hrvatskoj."
No, premijer Andrej Plenković i dalje je kod svog stava da je nerazumno štrajkati u vrijeme kada Vlada povećava plaće.

"Nije baš neki sport koji predugo može trajati da ljudi ne znaju kuda će s djecom zbog štrajka koji je po mom dubokom uvjerenju u ovom trenutku, s obzirom na sve što smo stavili na stol i kazali, nepotreban", dodao je premijer.

Sindikalisti su najavili i nove aktivnosti na Markovu trgu. Sutra će održati konferenciju za medije na kojoj će izložiti pismo upućeno saborskim zastupnicima koji će sutra na sjednici raspravljati o svojim amandmanima na proračun, a na temu povećanja plaća.

"U četvrtak ćemo sve te saborske zastupnike koji su pročitali i nisu pročitali pismo, na Markovu trgu podsjetiti kako bi trebali glasati za proračun ako u njemu nisu ugrađena sredstva za zaposlene u osnovnom i srednjem školstvu", zaključio je Mihalinec.

Štrajk se nastavlja i dalje. Nastave sutra nema u osnovnim i srednjim školama u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, u četvrtak u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj te u Gradu Zagrebu.