Tech

EVO ŠTO SVE TREBATE ZNATI

Započelo odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC na području cijele Republike Hrvatske

Započelo je odašiljanje HD programa u novom DVB-T2 sustavu u M2 multipleksu s HEVC standardom kodiranja video signala na području cijele Republike Hrvatske, a svi televizijski programi će se do potpunog prelaska 2020. godine istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu. Sukladno tome građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijma TV signala.

Ilustracija   FOTO:Free-Photos / Pixabay
Piše: Republika.eu

Sukladno tome građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijma TV signala, priopćili su u utorak, 12. studenoga, iz tvrtke Odašiljači i veze d.o.o.  (OiV). 

Iz OiV-a podsjećaju kako je, odlukom HAKOM-a od 18. listopada 2019., početak potpunog prelaska na novi sustav odašiljanja pomaknut na razdoblje od 25. svibnja do 1. srpnja 2020. godine, a OIV će naknadno obavijestiti javnost o detaljnom planu prelaska po digitalnim regijama, tj. planu gašenja DVB-T sustava. 

Također, u priopćenju se navodi i kako će građani trebati, ako već nemaju, nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Mogu kupiti novi samostojeći zemaljski prijamnik (tzv. Set Top Box) i spojiti na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. 

Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, no još uvijek se nađe onih koji to nisu i koji su češće na akcijama te je potrebno pripaziti na isto.

Priopćenje OiV-a pročitajte OVDJE.