Društvo

BROJNA DOGAĐANJA

Cijela Hrvatska obilježava dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Cijela Hrvatska počela je s obilježavanjem dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. I ove godine će se na znanstveno-stručnom simpoziju govoriti o Vukovarskoj ratnoj bolnici koja će postati Nacionalna memorijalna bolnica, a upravo tamo će večeras biti upaljene svijeće i održana molitva.

Ilustracija   FOTO:Andreas Lischka / Pixabay
Piše: Media Servis

Sutra će 3.500 tisuće svijeća označiti put kojim će krenuti kolona sjećanja od bolnice pa do memorijalnog groblja. I Zagreb će se prisjetiti na žrtvu grada heroja paljenjem lampaša po ulici grada Vukovara. Početak je u 18 sati, a nakon paljenja svijeća, održat će se komemorativni program kod spomenika Franji Tuđmanu.

U Varaždinu u 17 sati ispred Gradske vijećnice građani će svijećama ispisati riječ Vukovar, a molitvu za žrtve povest će velečasni Stjepan Najman

Dan uoči tužne obljetnice i kolone sjećanja u Vukovar će stići Milorad Pupovac i Boris Milošević koji će s delegacijom baciti vijence u Dunav, položiti ih na Ovčari i zapaliti svijeće u Saborskoj crkvi Svetog Nikole. U Vukovar stiže i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja će u 19 sati nazočiti paljenju svijeća i molitvi u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

A sutra će se posljednji put Kolona sjećanja u Vukovaru održati na radni dan jer će se odlukom Vlade i Sabora 18. studenoga od iduće godine slaviti kao blagdan pod nazivom Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Podsjetimo i da će se ovogodišnja kolona održati pod sloganom ''Vukovar - mjesto posebnog pijeteta''.

Jučer je 57 pripadnika 3. bojne Pauci krenulo u hodnju od Knina do Škabrnje u dužini od 75 kilometara u znak sjećanja na žrtvu Škabrnje, gdje se njihov dolazak očekuje sutra u jutarnjim satima, nakon čega će se održati komemorativni program.