Društvo

PREGLED TJEDNA

HDZ bez osam istaknutih članova, Hrvatska bez tri velikana

Ni ovaj tjedan nije završio okončanjem štrajka u prosvjeti, rješenje se ne nazire. Naslušali smo se novih obećanja predsjednice Grabar Kitarović koje će, kaže, ispuniti ako ostane predsjednica, izglasan je državni proračun i Zakon o blagdanima, dakle opet bespotrebna drama, no zagrebački GUP nije dobio zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva. Hrvatska je postala siromašnija za tri velikana, a HDZ zbog Whatsappa za nekoliko članova.

Ilustracija   FOTO:Olga Oginskaya / Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Prosvjetnim sindikatima petak, odnosno 26. dan štrajka bio je zadnji kojeg će Vlada platiti.

"To je dodatan trošak za koji smatramo da ovom ponudom više nije potrebno ulagati'', poručio je ministar rada Josip Aladrović.No sindikati se nisu zastrašili. U ponedjeljak će zavladati tišina u učionicama zbog pijeteta prema Vukovaru, a u utorak će u štrajku biti sve škole u zemlji.

"Svaki dan koji će se nadoknađivati vrijedi dvostruko. Svaki sat koji se mora nadoknađivati, ako nije prethodno plaćen, koštat će dvostruko", poručio je sindikalist Branimir Mihalinec.

Iako nisu ispunjeni zahtjevi prosvjetara, HNS je glasao za državni proračun, a usprkos cijeloj drami oko Zakona o blagdanima i on je dobio većinu u Saboru. No Ministarstvo graditeljstva nije dalo zeleno svjetlo zagrebačkom GUP-u. Smatraju da dokumentaciju i elaborat treba dopuniti i doraditi.

"Vi samo čekajte i aplaudirajte, a ja vam kažem da će GUP biti usvojen", siguran je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.U društvu više od tisuću simpatizera i HDZ-ovaca predsjednica Grabar Kitarović predstavila je izborni program i slogan 'Predsjednica. Jer Hrvatska zna'. Nanizala je nova obećanja koja će, tvrdi, ispuniti ako ostane na Pantovčaku.

"Bolja Hrvatska nije daleko. Bolja Hrvatska je tu, među nama. Među našim ljudima u Hrvatskoj i diljem svijeta i zato ću biti vaša predsjednica. Jer Hrvatska zna i mora bolje!"A doznali smo i kad ćemo na izbore.

"Prvi krug bit će 22. prosinca'', najavio je premijer Andrej Plenković. Želi biti predjsednik s karakterom, ali mi je datum izbora uz nos. Zoran Milanović je to nazvao lopovlukom i sramotom jer smatra da HDZ time želi postići manju izlaznost na izborima.

​HDZ je izbacio 8 istaknutih članova iz zagrebačkog ogranka. Svemu je kumovao novi način komunikacije, odnosno što nam je tehnologija omogućila Whatsapp i što se tamo svašta pisalo i na kraju završilo u medijima. Pod tim 'svašta' bilo je pozivanja na fizičke obračune i oštrih kritika vodstvu stranke. No znate onu, stranka te prati...

"Sloboda izražavanja da, mišljenje da, kritike da, ali diskurs koji ste imali vidjeti prilike samo fragmentirano - aposlutno ne'', poručio je Plenković.

Ipak veću važnost pridajemo tome što smo ostali bez tri velikana hrvatske kulture - Martina Sagnera, Mani Gotovac i Branka Lustiga. Bio je ovo tjedan i u kojem se nisu najbolje osjećali Đorđe Balašević i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je, pak, odlučio da ipak neće doći na Kongres EPP-a u Zagreb. A europski pučani su odlučili da ipak neće dio svojih sastanaka odraditi u sabornici. Ili su sami otvorili oči, ili nam se izbori bliže pa su malo pogurani u svojim mislilma? Pitamo se, pitamo.Zadnji je dan Interlibera i Infogamera pa tko nije stigao, još može skoknuti do Zagrebačkog Velesajma, a onda slijedi Advent. Program je ovog tjedna predstavljen. Počinje 30. studenog i trajat će do 7. siječnja. Ukupan trošak - 5.5 milijuna kuna.

Ipak kruna tjedna plasman Hrvatske na Euro. Čestitamo Vatreni.