Osječko-baranjska

POSEBNA POVEZANOST DVAJU GRADOVA

Osijek osvijetljen tisućama lampiona za Vukovar, stigla i moto karavana od Prevlake do Vukovara

Večer uoči Dana sjećanja na vukovarsku tragediju čitava Hrvatska, pa tako i Slavonija i Baranja, odali su počast gradu i braniteljima, koji su svojom žrtvom spasili Hrvatsku u Domovinskom ratu. Na ulicama gradova i mjesta upaljeno je na tisuće lampiona za izgubljene živote u strašnim napadima i nakon okupacije grada, a posebna povezanost s Vukovarom svake godine osjeti se u Osijeku.

Osijek osvijetljen tisućama lampiona za Vukovar   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Osijek i Vukovar vežu jake poveznice iz Domovinskoga rata. Dva hrvatska heroja, od kojih je jedan uspio ostati nepokoreni grad, zahvaljujući u velikoj mjeri i herojskom otporu drugoga – grada Vukovara.

Izaslanstva grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, vojske, policije i udruga proisteklih iz Domovinskoga rata večer uči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara tradicionalno su položila vijence i zapalila svijeće podno spomenika Hrvatskom domobranu u osječkom Parku kralja Držislava, u čast Vukovaru i vukovarskim žrtvama.

A i ove godine, večer uoči Dana sjećanja na Vukovar, osječka Vukovarska ulica osvijetljena je tisućama lampiona, koje su zapalili građani Osijeka i učenici osječkih osnovnih i srednjih škola. Iz vukovarske tragedije djeca i mladi uče o svojoj zemlji, njezinoj obrani i teško stečenoj slobodi, ispisujući tako svjetlošću priču o gradu heroju, simbolu obrane cijele Hrvatske i njezine slobode.

I jedan od najpoznatijih ratnih simbola Osijeka – Crveni fićo osvjetljen je večeras plamenom brojnih lampiona. Osijek i Vukovar uistinu imaju posebnu vezu i to se itekako može osjetiti.

Moto karavana od Prevlake do Vukovara stigla do Osijeka

A žrtvi Vukovara počast već tradicionalno odaju i motociklisti iz cijele Hrvatske.

Njih nekoliko stotina u moto – karavani od Prevlake do Vukovara stiglo je večeras do Osijeka, gdje su kod spomenika Crvenom fići zapalili svijeće u sjećanje na žrtve Vukovara i Domovinskoga rata.

Ovo je već 12. moto karavana za Vukovar, a Osijek je nazaobilazna postaja, večer uoči 18. studenoga.

Motociklisti će noć prenoćiti u Tenji, a ujutro krenuti za Vukovar. A još noćas u ponoć s osječkog zelenog polja put Vukavara pješice će krenuti hodočasnici u tradicionalnom Memorijalnom hodočašću Osijek – Vukovar.