Crna kronika

ZA MASAKR JOŠ NITKO NIJE ODGOVARAO

Žrtvama Škabrnje i ove godine došli su se pokloniti brojni građani

Osim pada Vukovara, obilježava se i 28. godišnjica masakra u Škabrnji. Srpska vojska pod vodstvom Ratka Mladića na danšnji dan ubila je ukupno 48 civila i 15 branitelja. To je mjesto danas posjetio ministar obrane Damir Krstičević, ali i tadašnji zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić koji ponavlja - do današnjeg dana nitko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin.

28. godišnjica masakra u Škabrnji   FOTO:Luka Gerlanc / CROPIX
Piše: Media Servis

 Na današnji dan prije 28 godina iz podruma i kuća u Škabrnji istjerani su i ubijeni žene, djeca i starci. U jednom danu stradalo je 48 civila i 15 branitelja. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do 1995. godine, broj škabrnjskih žrtava porastao je na 86. U tom mjestu gotovo da i nema obitelji koja nije izgubila nekog od bližnjih. Kako bi odao počast žrtvama u Škabrnju je danas stigao ministar obrane Damir Krstičević. Evo što je poručio.

"Pa ponizno smo se sjetili svih naših prijatelja, suboraca, koji su poginuli u Domovinskom ratu. Znamo da je ogromna žrtva plaćena za hrvatsku slobodu, 15 tisuća mrtvih, 60 tisuća ranjenih."

Zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić rekao je kako pravosuđe ne radi ništa po pitanju procesuiranja ovog zločina. Podsjetio je na činjenicu da za masakr još nitko nije odgovarao.

"Ja nudim već godinama imena i prezimena zapovjednika, pukovnika, generala, majora, kapetana koji su vodili svoje postrojbe na Škabrnju. Mi peremo savjest sa nekom Zoranom Banić i sa nekim marginalcima. Nije nama niko kriv nego smo sami krivi, hrvatsko pravosuđe." Da je država zakazala u procesuiranju zločina priznaje i ministar Krstičević.

"Pa nažalost to je jedan dio sa kojim ne možemo biti zadovoljni, ali ja se nadam da će pravda kad tad doći i da će oni ljudi koji su odgovorni za ovo što su napravili da će odgovarati."

Počast žrtvama Škabrnje odali su i pripadnici brigade ‘‘Pauci‘‘. Jučer su krenuli na 75 kilometara dug put od Knina do Škabrnje. S njima su bile i brojne braniteljske udruge, izaslanik predsjednice te predsjednika Vlade. U trećoj dionici hoda Benkovac-Škabrnja u dužini od 17 kilometara pridružio im se ministar Krstičević.

"Zaista kad sam čuo da ti dečki na njihovu incijativu rade ovu hodnju kad su me pozvali najmanje što sam mogao doć i biti u ovoj trećoj etapi sa njima. Još jednom ogromno poštovanje za ubijene ljude, ali i zahvalnost."

U 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održano je misno slavlje za žrtve Škabrnje, a u 12 sati od Trga dr. Franje Tuđmana krenuo je mimohod do Centralnoga križa i Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke u kojem je sudjelovalo oko 15 tisuća ljudi.