Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

U zemlji se štedi, oskudijeva i siromaši

"Činjenica je da se štedjelo u Uredu predsjednice. Ali, štednja je oskudijevanje, a oskudijevanje je siromašenje. Razvidno je da je taj i takav model vladanja postao konstanta u zemlji. U zemlji se štedi, oskudijeva i siromaši. To vjerujem nije dobar politički program s kojim bi aktualna predsjednica korektivno utjecala na Vlast i premijera da se založe za budućnost hrvatskog društva i države", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

U političkim i demokratskim procesima s razlogom je imanentna bitka za novo jer to je šansa za bolje. Ali u nas je pred nastupajuće predsjedničke izbore komplicirano uvjeriti hadezeovce i njihovu kandidatkinju da je potrebno razumijeti razumljivo. Razumljivo je da ne treba 'vladati nego upravljati' kompliciranim političkim procesima i odnosima u zemlji i inozemstvu. Za njih je takav pristup tera incognita.

Vratimo se na aktualnu temu i događanja u svezi predsjedničkih izbora s posebnim osvrtom na aktualnu predsjednicu i njezino izlaganje Programa.

Možete li zamisliti g. O. Mlakara u funkciji voditelja koji svojim voditeljskim sposobnostima pokušava predsjedničku kandidatkinju predstaviti u okvirima normalnog i 'aktualnu predsjednicu kako sve čini novim'? Vjerujem, ne! Koliko nekada poznati voditelj iz jugoslavenskih vremena može duboko 'zaroniti' u dubinu partijske odvisnosti i snishodljivosti bilo je razvidno predstavljanjem programa aktualne predsjednice za predstojeće predsjedničke izbore. Jednostavno, gledam tog lika i želudac mi se okreće. Jedina svijetla točka tog skandaloznog političkog pira bio je trenutak kada je taj voditelj ponudio hadezeovcima pozdraviti supruga aktualne predsjednice. Takav pljesak može doživjeti samo simpatičan i dobar čovjek i muž. Taj burni pljesak stvorio je tonalitet za epsku pjesmu i poruku: "Jakove izdrži!". Da, upravo tako. Teško je izdržati pametnom čovjeku to predstavljanje kandidatkinje za predsjednicu države, ma bila mu i supruga. Dakle, kratko Kolindino predstavljanje programa je: "Razočaravajuće, štreberski, ali i lažljivo". Predstavljanje programa hadezeovcima slušalo je na stotine dobro stojećih hadezeovskih funkcionara. Zamislite, ti likovi plješću i slušaju program namijenjen njima za stranačku uporbu i optimizam. Svi ti hadezeovski dužnosnici „horski“ očekuju kada će im dirigent dati znak da mlako aplaudiraju pojedinim sekvencama iz govora što slušaju. Taj bezvrijedni sadržaje programa aktualne predsjednice samo je hadezeovsko jednoumlje ispunjeno srećom za njihovu ali ne i budućnost nacije. Takav spektakularni model političkog kontaminiranja uma i razuma nacije sva sreća zadržao se samo u Areni i nije se uspio raširiti izvan dvorane. Nije dopro do nacije. Usprkos prezentaciji što upozorava da su hadezeovci nacija?! Ma, nije moguće! Ipak, nacija nije hadezeovska. Sva sreća! Nacija ima normalni pogled na stanje u zemlji, i isti tren primjećuje da se na tom skupu nalaze u ranim jutarnjim satima u radnom ponedjeljku na stotine 'hadezeovskih funkcionara', aplauzera. Pogledajte tih nekoliko stotina podupiratelja lika i djela predsjednice? Sjede ti ljudi, plješću i ne razumiju zašto su tamo. Jedno je sigurno, a to je pitanje: "Što rade i gdje, tih nekoliko stotina promatrača? Što rade ili je li i za njih prijepodnevni ponedjeljak 'radni dan'? Oni aplaudiraju, a pri tome ne razumiju ništa osim činjenice da je njima dobro i baš je njih briga za učitelje, radništvo i seljaštvo?". Njih izvan Arene čekaju vozači u skupocjenim automobilima. Svi čekaju kraj nezanimljivog govora aktualne predsjednice, e' da bi sve njih vozači prevezli do dobrog zagrebačkog restorana gdje će uz vino bodriti jedni druge i uvjeriti sebe da su ipak vidjeli nešto lijepo ali ne i dobar izborni Program predsjednice. Jedno je sigurno, a to je da dok svi 'normalni ljudi rade' oni plješću projektu koji je već 5 godina pokazuje bezperspektivnost.

I sada se očekuje da obrazložim zašto to mislim? Ma, odustajem! Premali je prostor za objašnjenje potpunih bedastoća i kontradikcija iznesenih iz sadržaja tog Programa. I kada bih tome dometnuo nevještu glumačku gestikulaciju i stisnute pesnice, 'e tada bih se ipak zabrinuo za predsjednicu i njezino psihičko zdravlje kada bude vidjela rezultate izborne utrke. Možda i predsjednica, a ne samo premijer i predsjednik Sabora, previše očekuje od glasačke opredijeljenosti njihovog hadezeovskog članstva? Znate zašto? Pa, onih tamo preko tisuću promatrača i aplauzera klijentelistički su postavljeni i vjerujem žive njihovu Hrvatsku. Na žalost 1,2 milijuna Hrvata naprosto gladuju bez obzira ima li među njima i hadezeovaca. Dovesti ljude do gladi, a zemlju uvesti u nezaustavljivo nazadovanje i pri tome nuditi optimizam i budućnost na način i programskim sadržajem aktualne predsjednice jednostavno je politički skandal bez presedana. Predsjednica je 5 godina živjela kao "Kraljica Balkana" i sada je ona Hrvatsku "iščupala iz Regiona"? Bože sačuvaj! Ukoliko je i od predsjednice, previše je.

Odlazim na ulicu i slušam u ka(h)vani glas kavanskih gostiju. Ne! Ne mogu prenijeti to sve prisutno galamističko isticanje i psovanje kada je riječ o Programu kandidatkinje koja nakon 5 godina pokušava uvjeriti naciju da će upravo sada i u drugom mandatu ona dovesti Hrvatsku u 'normalno' stanje. To me je zaprepastilo, a još više sam konsterniran da predsjednica nudi sebe kao predsjednicu koja će u naciji podići optimizam. Taj je optimizam percipiran kroz ljubljenje nogometaša-'oskudno odjevenih u svlačionici', putovanja diljem zemlje bez ikakvih rezultata, život na visokoj nozi i drugo, kao što je ušteda 25 milijuna njezinog Ureda samo su slike nedovoljno jasne politike predsjednice što je pokazivala punih 5 godina. Znate što? Činjenica je da se štedjelo u Uredu predsjednice. Ali, štednja je oskudijevanje, a oskudijevanje je siromašenje. Razvidno je da je taj i takav model vladanja postao konstanta u zemlji. U zemlji se štedi, oskudijeva i siromaši. To vjerujem nije dobar politički program s kojim bi aktualna predsjednica korektivno utjecala na Vlast i premijera da se založe za budućnost hrvatskog društva i države. Nadam se da su akteri događanja u Areni razumjeli tu distinkciju. Naime, sve nakon toga programskog govora i predstavljanje samoljubive sebe i njezinog rada za budućnost, u smislu izrastanja građanskog optimizma, naglo je pojačalo depresiju i bježanje iz zemlje, 'glavom bez obzira'. Jednostavno, kandidatkinja više ne može dati optimizam niti svom suprugu koji je na njezinom predstavljanju Programa za izbore vidno pokazao zbunjenost i depresiju. Njemu je jasna poruka tako jakog 'aplauza' što mu je upriličilo hadezeovsko poslušničko jezgro koje je, u ranim jutarnjim satima kada pošteni svijet radi, pribivalo tom vodvilju. Niti jedna od programskih postavki nije primjenjiva u 5 godina njezinog eventualnog mandata predsjednice. Prije svega zbog toga što predsjednica osim koketiranja i blaziranosti nije čak pokazala empatiju 'spram građana kojima se preko 'glava' hadezeovaca obraća. Svi ti hadezeovci, posebno oni u prvim redovima, ne očekuju promjene jer bi realne promjene sve njih eliminirale iz njihovih klijentelistički, paternalistički i nepotistički ostvarenih karijera.

Pustimo sada hadezeovsku blistavu budućnost nacije što ga nudi aktualna predsjednica za novi mandat na Pantovšćaku. Komparirajmo politički marketing sa znanstvenim opisom stvarnog stanja u zemlji. To je stanje toliko teško da je nerealno za 5 godina očekivati vidljive realne pomake. Treba očekivati iznimnu neizvjesnost i doba turbulentih događanja. Treba se već danas pripremiti i očekivati 'Doba ukupne neizvjesnosti'!?

Gledam kolegu Lj. Jurčića i slušam njegovo izlaganje na savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista „Ekonomska politika Hrvatske u 2020.“ Opatija, studeni 2019. godine, i mislim što bi taj znanstvenik rekao na dio programa održivog rasta i razvoja zemlje koji bi bio temeljen na političkoj platformi programa aktualne predsjednice. Moram reći, i sam sam kao profesor nastavnog predmeta Ekonomska politika, desetljećima sudjelovao na tim savjetovanjima. Zadnjih desetljeća to savjetovanje pretvoreno je u političku tribinu na kojoj sa svojim političkim pogledima i reminiscencijama sve više prostora dobivaju predstavnici hrvatske vlasti. Izostala je znanstvena istinoljubivost, gorljivost i principijelnost znanstvenika, a snažno je prevladala politička interpretacija vlastodržaca usprkos poznatih znanstvenih sadržaja ali i znanja koja su stečena na sveučilištima i praksi u zadnjih nekoliko stoljeća.

Zaprepašten sam izlaganjem predsjednice na tom savjetovanju. Ne mogu vjerovati da kolega Lj. Jurčić ali i druge kolege mogu saslušati taj sadržaj izlaganja predsjednice i da nastave sjediti u dvorani bez reakcije. Što se mene tiče već dva desetljeća ne želim dolaziti na to savjetovanje jer smo nas nekoliko hrvatskih makroekonomista upozoravali da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Nitko ništa!? E', sada je predsjednica podijelila didaskaliju nazočnim makroekonomistima i drugima ističući u svom govoru [savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista „Ekonomska politika Hrvatske u 2020.“ Opatija] : "Ustrajat ću na sustavnom poticanju izgradnje modernog tržišnog gospodarstva, u kojem privatni sektor, napose izvoznici, stvaraju, potiču i jamče stabilan gospodarski rast i razvoj. Imajući na umu kako je znanje temelj budućeg razvoja gospodarstva i države i kako je ljudski kapital najvrjedniji saveznik rastu i razvoju. Obrazovanje i demografija su dva izazova ekonomske održivosti koja zahtijevaju dugotrajnu sustavnu pozornost nadležnih struktura."

Ne mogu vjerovati da to čitam. Dobro, ukoliko je to vrhunac političkih i znanstvenih spoznaja predsjednice, e' tada moram dometnuti da se odmah treba zatvoriti izobrazba na svim Ekonomskim fakultetima u zemlji.

I da zaključim: "Kolinda Grabar Kitarovič nema ideje, emocije, energije. Kolinda je pročitana i izlizana knjiga".

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.