Društvo

NEMA NASTAVE U CIJELOJ ZEMLJI

Štrajk u školama do ispunjenja zahtjeva

Štrajk u osnovnim i srednjim školama od jutros je na snazi u cijeloj Hrvatskoj. Ovo je ujedno i prvi dan štrajka koji učiteljima nije plaćen. Prosvjetari će štrajkati sve do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, potvrdio je na konferenciji za medije sindikalist Branimir Mihalinec. Sindikati su najavili i prosvjedne akcije u vrijeme trajanja kongresa EPP-a u Zagrebu, kao i prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu.

Štrajk u školama do ispunjenja zahtjeva   FOTO:Vojko Basic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Nastave od danas nema u cijeloj zemlji. Frontalni štrajk ide do ispunjenja zahtjeva. Sindikalist Branimir Mihalinec:

‘‘Više nema cirkularnog štrajka, nego samo frontalno. Sve županije, cijela Hrvatska, svakog dana, tako dugo dok se ne postignu naši zahtjevi.‘‘

Mihalinec je objavio kako je 96,74 posto članova Sindikata zaposlenih u srednjim školama odbilo ponudu Vlade. Sličan rezultat i u Sindikatu hrvatskih učitelja, otkrila je Ana Tuškan pa zahvalila roditeljima.

‘‘Hvala roditeljima jer podržavaju i shvaćaju važnost obrazovanja i onih koji svakodnevno borave s njihovom djecom.‘‘A sutra će se trubiti za obrazovanje. Naime, sindikati su najavili mini-akciju u vrijeme kongresa Europske pučke stranke u zagrebačkoj Areni, a za ponedjeljak planiraju prosvjed na Trgu bana Jelačića. Branimir Mihalinec:

‘‘Cijela trasa puta od Sheratona do Arene će biti pokrivena sva raskrižja našim ljudima koji će imati transparente Potrubi za obrazovanje. Naravno, nećemo propustiti Trg žrtava fašizma jer je tamo ipak sjedište HDZ-a. Dogovorili smo da će u svim gradovima, u kojima imamo članove, naši aktivisti od 13 do 14 sati držati transparente.‘‘

Ovo je i prvi dan štrajka koji prosvjetarima neće biti plaćen. A što će biti s eventualnim naknadama?

‘‘Ukoliko će ti nastavnici trebati odraditi ono što nisu za vrijeme štrajka, morat će im biti plaćeno kao prekovremeni rad jer ljudi će raditi prekovremeno. Ne može u jednom satu odraditi dva sata odjednom.‘‘

A na pitanje je li ih strah da će se štrajk razvodniti, Mihalinec kaže da im odaziv daje za pravo vjerovati da prosvjetari neće odustati. Stižu i prve reakcije iz Vlade. Ministar zdravstva Milan Kujundžić:

‘‘Vlada je dala maksimalno koliko je mogla u ovom trenutku. Mislim da treba trajno razgovarati.‘‘ Dodajmo kako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila konferenciju za medije u 15 sati.