Društvo

29.DAN ŠTRAJKA

Plenković izašao pred prosvjednike, Mihalinec: Nije nas mogao zaobići

Štrajk u osnovnim i srednjim školama traje već 29 dana, a treći je dan uzastopnog općeg štrajka u cijeloj zemlji. Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto. Opet su se okupili na Markovom trgu, a umjesto megafona i govora ovaj put su odabrali šutnju. Taktika im je upalila, jer su se prvi put našli oči u oči s premijerom.

Premijer izašao pred prosvjednike   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Iako nisu rekli ni riječ, prosvjetari su očito bili preglasni, pa ih premijer Andrej Plenković više nije mogao ignorirati. Izašao je iz Banskih dvora, stao pred njih te nakon samohvale o povećanju plaća za vrijeme mandata njegove Vlade pozvao ih na razgovor.

"Pozivam vas na dijalog i razgovor koji će i danas biti u Ministarstvu rada. Otvoreni smo i za socijalni dijalog i poboljšanje i materijalnog položaja učitelja i obrazovanja uopće. Prema tome ova Vlada je pokazala da je prijatelj i radnika i umirovljenika."

Premijerove riječi prosvjednici su dočekali šutnjom i podignutim transparentom "96 posto je reklo ne". Kasnije je progovorio sindikalist Branimir Mihalinec. "Učitelji u njegovom mandatu nisu dobili ništa više nego ranije i još uvijek zaostaju", rekao je.

"Mi ne mislimo razgovarati preko medija niti pred medijima. Premijer je samo trebao reći u toliko sati je sastanak na kojem ćemo razgovarati. Nije nas mogao zaobići. Previše smo bili vidljivi iako smo bili tiho."

Mihalinec dodaje da se na sastanak o osnovicama neće odazvati. Resorna ministrica Blaženka Divjak poručila je da je za rješavanje problema štrajka potreban dijalog.

"Taj dijalog nema alternativu niti u ovom trenutku niti ju je imao do sada. Da smo više razgovarali, manje bi bilo problema sada. Ja svoj dio odgovornosti preuzimam i radim na tome da do rješenja dođe."

Naglasila je da stoji pri svojoj izjavi da ne želi biti dio igre moći između premijera i sindikata i da je ona ta koja nudi rješenja. Sindikati će sutra izvijestiti o daljnjim akcijama, a u ponedjeljak je zakazan prosvjed na Trgu bana Jelačića.