Politika

NIJE UNIJELA PRIHODE U IMOVINSKU KARTICU

Povjerenstvo za sukob interesa pokreće postupak protiv Mrak Taritaš

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je u petak postupak protiv saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš jer u imovinsku karticu nije unijela prihode koje je kao ministrica ostvarila sudjelujući u dva ispitna povjerenstva, pri čemu je u jedno imenovala sama sebe.

Povjerenstvo za sukob interesa pokreće postupak protiv Mrak Taritaš   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Riječ je o ispitnim povjerenstvima za polaganje stručnih ispita za agenta u posredovanju u prometu nekretninama te za stručne ispite u području arhitekture.

U prvom je sudjelovala od 2012. kada ju je prvi puta imenovao tadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, dok je kasnije sama donosila odluke o svom imenovanju te ukupno primila oko 39.000 kuna naknade.

U drugom povjerenstvu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovala je kao ispitivač od 2008. do 2017. a sredstava koja je ostvarila kao dužnosnica nije  navela u imovinskoj kartici. 

Iako nije suprotno zakonu da dužnosnik može obavljati edukacijske poslove, Mrak Taritaš je prijavila primanja od te djelatnosti samo za jedno povjerenstvo, i to u vrijeme dok je bila zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Povjerenstvo je ocijenilo i kako ministar zdravstva Milan Kujundžić nije povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa prilikom zapošljavanja u Ministarstvu zdravstva Jasne Karačić, predsjednice Hrvatske udruge za prava pacijenata..

Iz dostavljene dokumentacije vidljivo je da je Karačić na radno mjesto stručne suradnice u Upravi za medicinsku djelatnost zaposlena u ožujku ove godine na temelju javnog natječaja.

Prošla je testiranje te ju je kao najboljeg kandidata odabralo povjerenstvo koje je imenovao ministar. Procedura je provedena i nema indicija da je ministar Kujundžić na bilo koji način interesno ili privatno povezan s Karačić, zaključilo je Povjerenstvo.

Ono je zaključilo i kako je saborski zastupnik Željka Lacković povrijedio načelo djelovanja, odnosno propustio očuvati vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana u slučaju kad je kao dužnosnik i član DSV-a sudjelovao u postupku izbora Alena Goluba za suca Županijskog sudu u Bjelovaru, koji je u vrijeme dok je bio kandidat u sudskom postupku Lackovićevoj supruzi dodijelio odštetu u visini od 40.000 kuna. 

Pojerenstvo smatra kako su dužnosnici obvezni prepoznati situacije u kojima se može dovesti u pitanje njihova nepristranost i opravdano stvoriti sumnja da nekome pogoduju.