Politika

BITKA ZA PANTOVČAK

Branimir Glavaš potpisom podržao kandidaturu Zorana Milanovića

U Hrvatskoj je zahuktala kampanja za predsjedničke izbore, a kandidati od jučer prikupljaju i potpise građana za kandidaturu. Svoj potpis danas je dao i predsjednik i saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš, i to za kandidata SDP-a Zorana Milanovića.

Branimir Glavaš potpisom podržao kandidaturu Zorana Milanovića   FOTO:Ivan Peric / CROPIX
Piše: Republika.eu / STV

Sunčano osječko prijepodne na trgu Slobode i gužva na mjestima gdje predsjednički kandidati prikupljaju potpise. Uz štand aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, tu je i onaj Mislava Kolakušića, ali i kandidata Zorana Milanovića. Upravo na njemu svoj potpis za kandidaturu bivšeg SDP-ovog premijera dao je i predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš.

"Ovaj moj potpis nije potpis za SDP, nego za kandidata gospodina Milanovića, kao kandidata za predsjednika Republike Hrvatske. Gospodin Milanović je čovjek kojem nitko ne može osporiti domoljublje, gospodin Milanović je čovjek koji ima svoj stav, pokazao je do sada da ono što radi to i govori, odnosno što govori to i radi, kod njega nema licemjerja, nema laži, pa bilo to nekom pravi ili krivo", rekao je Branimir Glavaš.

Posebno ga, kaže impresionira što se Milanović do sada u proteklom političkom radu, a posebno kao predsjednik Vlade nikada nije miješao u druge stupove vlasti, odnosno zakonodavnu ni sudbenu vlast.

"Smatram da je gospodin Milanović i fajter i diplomata i kandidat koji ima u nogama dosta zagrebačkog asfalta, dakle i mangup i političar i dipolmata, a i domoljub", kaže Glavaš.

Podsjetio je i kako je HDSSB donio odluku kojom daje slobodu odabira potpore kandidatu svojim članovima, te kako je on tu slobodu iskoristio kako bi dao potporu Milanoviću. A na novinarsko pitanje zašto svoju potporu nije dao kandidatkinji HDZ-a, stranke s kojom surađuju u obnašanju vlasti, Glavaš je istaknuo kako je HDSSB samostalna stranka.

"Spletom okolnosti jesmo u koaliciji, na nas nitko nije vršio pritisak ili pokušao utjecati da podržimo njihovog kandidata, ovo je naš slobodni odabir", zaključio je Glavaš.

Kazao je i kako ne bi potpisao za nekog drugog kandidata čak ni da zakonski postoji ta mogućnost. Na pitanje hoće li njegova potpora Zoranu Milanoviću pomoći ili naškoditi Glavaš je odgovorio kako smatra da mu neće puno koristiti, ali ni štetiti, a osvrnuo se i na ideološke razlike između njega i SDP-ovog kandidata.

"Ovaj moj potpis na SDP-ovom štandu ne znači ni potporu ni približavanje SDP-u. Ovdje se radi o kandidatu, sasvim slučajno na ovome štandu je znak, simbol SDP-a jer je on njihov kandidat, ideološki mi jesmo na suprotnim polovima, ali smatram da je funkcija predsjednika republike takva gdje upravo te ideološke razlike trebamo staviti sa strane kada dajemo svoj glas za čelnog čovjeka države", kaže Glavaš.

Mi jesmo dijametralno suprotni, ali to nije prepreka da svoj potpis stavim tamo gdje smatram da trebam, prema savjesti i odgovornosti prema ovoj državi, zaključio je Glavaš.