Društvo

BESPLATNI PREGLED

Kreće akcija Dani tehničke ispravnosti vozila

U kakvom je stanju vaš automobil, možete besplatno provjeriti cijeli tjedan jer se održava preventivno-sigurnosna akcija Dani tehničke ispravnosti vozila. Provode ju HAK, Centar za vozila Hrvatske i stanice za tehnički pregled.

Ilustracija   FOTO:Zvonimir Barisin / CROPIX
Piše: Media Servis

 "Cilj akcije je omogućiti svim vlasnicima vozila u RH da iskoriste infrastrukturu stanica za tehnički pregled vozila kako bi utvrdili u kakvom je tehničkom stanju njihovo vozilo. Vlasnici svih vozila mogu otići u bilo koju stanicu i bez naknade obaviti kontrolni pregled svog vozila. Ako se utvrde bilo kakvi nedostaci, naši savjetnici će im dati savjet na koji način treba otkloniti", rekao nam je Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.Žele skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti. Prosječna starost voznog parka u Hrvatskoj je 13 godina. U sklopu akcije nema sankcioniranja vozača, za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna:

"Na ovoj akciji ne mogu sudjelovati oni kojima taj dan ističe redovni tehnički pregled. Cilj akcije je da se obavi preventivni tehnički pregled i ako se utvrdi bilo kakav nedostatak da se do redovnog pregleda takav nedostatak ukloni", objašnjava Pejić.Prošle godine, u cijeloj Hrvatskoj u akciji je sudjelovalo 12 tisuća vozila:

"Otprilike do 40-ak posto vozila bude s nekakvom tehničkom neispravnošću. Najčešće su nedostaci na svjetlosno-signalnoj opremi, pneumaticima i kočnom sustavu automobila".Akcija će trajati od 25. do 30. studenog.

"Možda treba napomenuti da akcija radi u tijeku radnog vremena svake stanice. Za one stanice koje rade samo prvu smjenu to traje do 13-14 sati, a one koje rade dvokratno do 7 ujutro do 19 sati", rekao je Pejić.Prvih 15 tisuća vozača koji budu sudjelovali u akciji, na poklon će dobiti 3 litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla.