Politika

PREMIJER PLENKOVIĆ

Prosvjetarima treba biti sadržaj prije forme umjesto fiksacije koeficijentima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je poručio obrazovnim sindikatima kako je najvažnije da sadržaj bude ispred forme te da to govori u kontekstu kumulativnog povećanja plaća za 10,4 posto u odnosu na fiksaciju koeficijentima.

Andrej Plenković   FOTO:Srdjan Vrancic / CROPIX
Piše: HINA

 "Najvažnije je da naši sindikati razumiju cjelinu ponude i, što je vrlo važno, da sadržaj bude ispred forme, što govorim u kontekstu kumulativnih 10,4 posto povećanja u odnosu na fiksaciju koeficijentima", rekao je premijer dolazeći na saborsko aktualno prije podne, nakon što je u utorak sudjelovao u maratonskim pregovorima sa sindikatima obrazovanja koji štrajkaju već duže od mjesec dana.

Paket za sindikate je cjelovit, dobro osmišljen i konzistentan

Na pitanje zašto ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nije sudjelovala u pregovorima, odgovorio je kako je sudjelovala u pripremama pregovora te da je sada tu, na aktualnom prijepodnevu. Na pitanje ostaje li i dalje članica Vlade, nije odgovorio.

Plenković smatra da su sa sindikatima imali jako dobre razgovore i da je paket koji je na stolu "zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan".

"Važno je da to čuju i znaju naši učitelji, profesori, nastavnici i svi u obrazovnom sustavu, ponudu Vlade moramo gledati integralno", kazao je.

Ona se sastoji od ponude kroz Temeljni kolektivni ugovor, dakle, povećanje osnovice 6,12 posto plus odmah od 1. prosinca ove godine s plaćom koja će biti isplaćena u siječnju tri posto kroz posebni dodatak, čime će već u veljači svi učitelji i nastavnici imati pet posto veću plaću nego sada.

Drugi val je 1. lipnja kada se kumulira dodatnih dva posto kroz TKU, dizanje osnovice i još jedan posto kroz ovaj dodatak. Za plaću u srpnju, kada idu godišnji odmori, imaju veću plaću nego danas osam posto.

Još dodatnih dva posto osnovice 1. listopada kroz TKU, a to je 10,40 posto u idućoj godini. Oni koji su danas imali plaću x, imat će x plus 10 posto iduće godine u ovo doba, pojasnio je Plenković Vladinu ponudu.

Ustvrdio je kako je to najveće povećanje plaća uopće, pri čemu će, najavljuje, ispraviti sve nepravde i nelogičnosti koje postoje u Uredbi o koeficijentima složenosti poslova, sa ciljem da se to dogovori i usvoji odmah nakon idućih izbora i da time imamo jasno definiran i uređen sustav plaća u državnom i javnom sektoru.

Kumulirano povećanje plaća za učitelje i profesore 23,1 posto

"Osim toga, idemo i s povećanjem božićnica, regresa, dara za djecu i povećanje otpremnine. Kada kumuliramo ovih 10,40 u 2020. s do sada povećanom plaćom za 11,49 posto, to će biti povećanje plaća za učitelje i profesore 23,1 posto", rekao je.

Na pitanje što ako sindikati na referendumu odbiju ponudu, odgovorio je kako je treba sagledati realno i cjelovito. 

"Uz respekt sindikatima i učiteljima, treba razumjeti da je ovo u danim okvirima napravila Vlada koja se ne ponaša kao druge, koja ne zadužuje našu djecu i završit ćemo mandat onako kako smo krenuli - vodit ćemo računa o fiskalnoj konsolidaciji, što znači da ćemo trošiti onoliko koliko zarađujemo, smanjivati dug ranijih vlada i biti takvog kredibiliteta da nemamo prekomjernog proračunskog deficita".

Nema makroekonomskih ravnoteža, ali zato ima investicijskog rejtinga i zdravog gospodarskog rasta. Na tim osnovama i država se može povoljnije zaduživati, refinancirajući skupe kredite i prijašnje obaveze s visokim kamatama i na taj način omogućiti gospodarstvu i našim građanima, a to znači i učiteljima i profesorima, povoljniji financijski položaj, istaknuo je.

Plenković nije odgovorio na pitanja hoće li tražiti zabranu štrajka i odustati od plaćanja dana u štrajku ako se na referendumu odbije Vladina ponuda.

Tek je ocijenio da su nakon "vrlo dobrog sastanka sa sindikalnim čelnicima postigli visoki stupanj međusobnog razumijevanja i kod svakog dogovora potrebno je da se pokuša pronaći kvalitetan kompromis, a ovo što smo jučer dogovorili u cjelini je jedan izrazito zdrav kompromis koji ide u prilog onih na koje se odnosi".

Aladrović: U ovoj situaciji smo djelomično i zaslugom ministrice Divjak

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović smatra da je Vlada novom ponudom uklonila elemente za štrajk pa treba vratiti učenike u učionice.

Što se tiče ministrice Divjak, koja nije bila pozvana na jučerašnje pregovore, ocijenio je da se "u ovom svemu možda nije snašla ili je možda na početku imala stavove koji odudaraju od politike Vlade".

Što će se dalje događati, dodao je, nije na meni da prosuđujem, ali je činjenica da smo se djelomično njenom zaslugom našli u ovoj situaciji.