Republika TV

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA!?

Oštre reakcije građana na najavljeno poskupljenje vode u novoj godini

Osječani te stanovnici općina Antunovac, Ernestinovo, Vladislavci, Šodolovci, Čepin, Vuka i Erdut trebaju se pripremiti za poskupljenje vodnih usluga. Po svemu sudeći, od prvog siječnja iduće godine uslugu vodoopskrbe i odvodnje plaćat će oko 20 posto više. Ova, još uvijek neslužbena odluka, očekivano, vrlo loše odjeknula je među građanima.

Ilustracija   FOTO:pakawoot / Pixabay
Piše: Republika.eu / STV

Fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga sa dosadašnjih 25 na 30 kuna. Osnovna cijena vodne usluge javne vodoopskrbe s dosadašnjih 4,09 na 5,09 kuna. Cijena javne odvodnje s dosadašnjih 2,19 na 3,37 kuna. Naknade za korištenje, zaštitu i razvoj ostaju nepromijenjene. Prevedeno na račun za potrošenih primerice 15 kubika vode, koji je do sada iznosio 218 kuna, ubuduće će iznositi 261 kunu. Iako ovo povećanje cijena još uvijek nije službeno, izvjesno je da će ovaj prijedlog Uprave Vodovod-Osijeka biti usvojen.

Tijekom dana dakako kontaktirali smo i Upravu Vodovda Osijek, točnije direktora Ivana Jukića, kako bismo dobili pojašnjenja o poskupljenju vode. On nam je samo kratko kako će se o ovoj tematici očitovati kada za to dođe vrijeme, točnije kada odluka o poskupljenju i formalno bude donesena.

Cijena vode nije se mijenjala zadnjih 10 godina. No, zato jesu cijene struje, plina, kemije, radne snage i ostalog, a Vodovod Osijek u je međuvremenu je ostao bez mnogih izvora prihoda. No, glavni razlog poskupljenja, doznaje se, visoki su troškovi amortizacije komunalne infrastrukture koja je izgrađena posljednjih pet godina u okviru projekata Europske unije.

Na osječkim ulicama provjerili smo jesu li građani informirani o najavljenom poskupljenju, kako ga komentiraju, znaju li razloge i koliko im uopće iznose računi za vodu.