Osječko-baranjska

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Usvojen osječki proračun od 812 milijuna kuna, odbijeni svi amandmani

S dvadeset i jednim glasom za i petnaest protiv, nakon duge rasprave usvojen je osječki gradski proračun za 2020. godinu u iznosu od 812 milijuna kuna. Sjednicu su obilježili i odgovori na pitanja i prijedloge, kojima vijećnici nisu bili zadovoljni, a iz Gradske uprave ponovno su kritizirali određene medije.

Usvojen osječki proračun od 812 milijuna kuna, odbijeni svi amandmani   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Iako je bilo nagađanja kako će HDZ uspjeti skupiti potreban broj ruku za rušenje proračuna čije su nepodržavanje već ranije najavili, većina je i dalje ostala većina. Nakon duge rasprave o čak 11 amandmana koje su predložili HDZ i Biraj Bolje, proračun je usvojen, a svi su amandmani odbijeni. Proračun je znatno veći od prošlogodišnjeg, a iznosi 812 milijuna kuna. Najveći razlog tomu je, kažu u gradu, što će plaće zaposlenima u osnovnim školama od sada ići kroz gradski proračun.

"To je ukupan iznos od 131, nešto malo manje od 131 milijun kuna. Kad se to izmakne, proračun će inicijalno biti planiran u nešto manjem iznosu nego što je bio za ovu godinu. Razlog je pomnije planiranje svih onih projekata iz koje dobijamo kapitalne pomoći i moramo osigurati sredstva za sufinanciranje, da li iz gradskog proračuna ili zaduživanja Grada Osijeka", kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Novo zaduženje iznosit će 91 milijun kuna, dok su najveće investicije obnova Tvrđe, 90 milijuna, IT park 36 milijuna, 34 milijuna kuna osigurano je za izgradnju stanova dok će 60 milijuna kuna biti za prometnice. HDZ je bio i protiv prijedloga novog, ali i rebalansa starog proračuna.

"Nije se izvršio za 105 milijuna, je umanjen u odnosu na ono što je predloženo u lipnju, a koliko će stvarno izvršenje proračuna bit, vidit ćemo tek na koncu, moja procjena je da će to biti znatno manje, na razini nekih 550 milijuna kuna. Nama se konstantno znači nekih 150 mil kuna proračuna ne izvršava. Ono što na stalno upozoravamo to je stalni porast subvencija trgovačkim društvima u vlasništvu grada, znači te subvencije bi trebale imati nekakvu stagnaciju, ili tred umanjena, a ne stalnog povećanja", kaže Željko Kovačević iz Kluba vijećnika HDZ-a.

Proračun nisu podržali ni u klubu vijećnika Nezavisne liste Danijele Lovoković i stranke DESNO, a primjedbe su imali i na samo praćenje i vođenje sjednice.

"Stalno slušamo i u materijalima čitamo predložio gradonačelnik, nažalost evo znamo da gradonačelnika već dugo nema i rezultat toga je konfuzsnost, kad je u pitanju i odgovaranje na pitanja, činjenica je da se mijenjaju dogradonačelnici koji ponekad govore i što nije u njihovoj diobi, nadležnosti", kaže Milan Kamenko (Klub vijećnika NL Danijele Lovoković i stranke DESNO).

Najviše su pitanja vijećnici uputili vezano uz poskupljenje vode.

"Ovo što smo pročitali neki dan u Glasu Slavonije vezano za povećanje cijene vode koja očito prerasta u potencijalnu aferu u našem gradu, pitanje je zapravo hoće li ta cijena prelaziti granicu priuštivosti naših građana i što će se s njom naknadno dogoditi", pitala je HDZ-ova Sanda Pašuld.

"Ovo pitanje po meni ste trebali uputiti članovima nadzornog odbora kojih ima više u Vodovodu, to vi dobro znate. A s druge strane ne čitati samo nužni Glas Slavonije i pozivati se što tamo čitate, jer to nije relevantno. Ono što u ovom trenutku mogu reći je da slijedeći tjedan imamo ugovoren sastanak na kojemu će biti svi akteri", odgovara Piližota.

Zanimalo je, među ostalim, vijećnike i što je s adventskom rasvjetom. Iz Odbora za komunalno gospodarstvo kažu kako će rasvjete biti, prvi dio kažu montira se ovih dana, a rebalansom su predviđeni novci za ostatak rasvjete koja će stići idući tjedan.