Kazalište

U REŽIJI TAMARE DAMJANOVIĆ

U osječkom HNK-u izvedena premijera drame ''Marija Stuart''

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u subotu je izvedena prva ovosezonska dramska premijera, "Marija Stuart" Friedricha Schillera, u režiji Tamare Damjanović.

U osječkom HNK-u premijera drame ''Marija Stuart''   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Schillerov prikaz povijesnog antagonizma škotske kraljice Marije Stuart i engleske kraljice Elizabete I, prvi je zajednički projekt osječkog kazališta i Akademije za umjetnost i kulturu osječkog Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera", nakon sporazuma što su ga dvije ustanove potpisale u rujnu, kaže intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja.

Ravnateljica Drame osječkoga HNK-a Petra-Bernarda Blašković dodaje da dio autorskoga tima i glumačkog ansambla čine upravo polaznici Akademije. "Dolaze nove generacije koje na nov način i angažirano promišljaju tradicionalna djela, a suradnja s njima djeluje pozitivno na naš ansambl", rekla je Blašković.

Redateljica Damjanović, koja je i dramaturginja predstave, napominje kako je u integralnom obliku komad vrlo opsežan i težak za prijevod, ali je tijekom adaptacije tekst skraćen, pa predstava traje nešto više od sat i pol.

U predstavi su nastupili Sandra Lončarić (škotska kraljica Marija Stuart), Tatjana-Bertok Zupković (engleska kraljica Elizabeta I),  Lino Brozić (Leicester), Armin Ćatić (Burleigh), Katica Šubarić (grofica Aubespine), Aljoša Čepi (Mortimer), Antonia Mrkonjić (Hanna Kennedy) i Marijan Josipović (dvorska luda).

Scenografkinja predstave je Sheron Pimpi-Steiner, kostimografkinja Ivana Živković, a skladateljica Katarina Ranković.